Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Maasheggen moet UNESCO-biosfeerstatus krijgen

  •  
18-11-2016
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
117 keer bekeken
  •  
DJI_0004-maasheggen-2
Het is een van onze oudste landschappen: de Brabantse Maasheggen. Om dit gebied gelegen rond Cuijck te beschermen is de Vereniging Nederlands Cultuurlandschap (VNC) bezig om voor het gebied de UNESCO-biosfeerstatus aan te vragen.

UNESCO- biosfeerstatus

Een biosfeergebied bestaat uit een gebied dat nu al door regelgeving beschermd wordt, zoals bijvoorbeeld een Natura 2000-gebied. Daaromheen moet vervolgens een buffer liggen , en daarbuiten een schil met meer economische activiteit.
maasheggenvlechten

© fotograaf: Valentijn te Plate

De Maasheggen

Wat het 800 jaar oude gebied uniek maakt zijn de  heggen die bewaard zijn gebleven. De heggen worden gemaakt van struiken zoals meidoorn of sleedoorn die op een speciale manier in elkaar gevlochten zijn. Het Maasheggenvlechten is zelfs een Immaterieel Cultureel Erfgoed.

Je eigen Maasheg vlechten

Voor het vlechten wordt meestal de meidoorn of sleedoorn gebruikt. In verband met de stekels wordt het dragen van handschoenen sterk aanbevolen.
1. Je kunt gaan vlechten als de bomen ongeveer 3 meter hoog zijn. Dan verwijder je de meeste takken aan de zijkant.
2. Daarna selecteer je de staanders (ca. 1 stam per 1,00 meter). De staanders geven de stevigheid aan de heg. Vervolgens wordt de heg ondoordringbaar gemaakt door alle andere stammen of scheuten (de liggers) op 10 – 30 cm boven de grond bijna geheel door te kappen of te zagen. Ze kunnen nu op deze kapwond doorgebogen worden en iets schuin omhoog lopend tussen de staanders worden gevlochten. Op deze wijze blijven de stammen in leven.
3. Als de liggers tussen de staanders gevlochten zijn, worden de staanders op ca 110 cm hoogte ingekapt, waarna de toppen tussen de andere staanders en de toppen van de liggers gevlochten worden. Dan is de heg klaar.
Mocht je geïnteresseerd zijn in een demonstratie, jaarlijks vindt er in maart een Nederlands Kampioenschap Maasheggenvlechten plaats. 

Meer over:

maasheggen, unesco
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.