Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Maasduinen: uniek rivierduinlandschap in Noord-Limburg

  •  
12-04-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
179 keer bekeken
  •  
Landschap Maasduinen2
In Noord-Limburg kun je een blik in de prehistorie werpen: ijstijd en wind hebben hier ver van de kust een bijzonder duinlandschap neergelegd: de Maasduinen.
De Maasduinen is de naam voor deze gehele streek in Noord-Limburg, ingeklemd tussen de Maas en de Duitse grens. Een deel ervan is Nationaal Park Maasduinen , een langgerekt natuurgebied van zo’n 4500 hectare (45 km2). Het is een afwisselend lint van (stuif)duinen, bossen, heideveldjes, vennetjes en grote plassen. Het park wordt beheerd door het Limburgs Landschap , Staatsbosbeheer , de gemeente Bergen  en talloze particulieren.
De hoogteverschillen zorgen in de Maasduinen voor een bijzonder, on-Nederlands landschap. De rivierduinen zijn te zien als paraboolduinen, hoefijzervormige duinen met vaak een vennetje in de kom. Zomers staan die vennen droog, maar in het voorjaar vormen ze een nat vogelparadijs.
Het gebied was en is belangrijk voor de zand- en grindafgraving; in het midden van het park is zo het grote Reindersmeer ontstaan; in het zuiden wordt bij groeve Dorperheide nog altijd gegraven. Menselijke invloed zien we ook in het bijzondere Vorstengraf op landhoed de Hamert, een 4000 jaar oude grafheuvel en een van de grootste van ons land. Wie of wat erin ligt of lag, is onbekend. Het zal een aanzienlijk persoon zijn geweest, gezien de omvang van de heuvel.

Van heidekoe tot salamander

Dit afwisselende natuurgebied wordt bewoond door talloze diersoorten. Zomers zijn gladde slang, zandhagedis, boomkikker en nachtzwaluw te zien; in het voorjaar zijn de talloze padden, kikkers en salamanders niet te missen. In voor- en najaar trekken kraanvogels massaal over het gebied. Grazers als Galloway, heidekoe, kempisch heideschaap en Nederlandse landgeit houden de boel kort.
Vroege Vogels TV, vrijdag 13 april om 19.35 uur op NPO2

Meer over:

maasduinen
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.