Vroege Vogels

Maarten 't Hart: Zondeval

  •  
05-04-2007
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
82 keer bekeken
  •  
vv_newsimg_268103.jpg

© Foto: Leendert Jansen, i.o.v. VARA

Zondeval
Als het mezelf niet betrof, zou ik er reuze veel schik om hebben. Kijk nou toch, Rudy Kousbroek en Maarten 't Hart, twee van die fanatieke kruisvaarders tegen al wat religie is! Ze hebben zich opgeworpen als lijstduwer van de Partij voor de dieren en wie blijken ze als woordvoeder zowel de Eerste als Tweede kamer in te hebben geduwd: twee zevendagsadventisten.
En als je nog gedacht mocht hebben dat godsdienst en politiek werelden apart zijn en dat je onverkort achter de partij voor de dieren kon blijven staan, ongeacht de religieuze opvattingen van de lijsttrekster, dan zijn Rudy en ik akelig bruut uit de droom geholpen door een interview van Marianne in de Telegraaf. Daarin zegt zij dat Adam en Eva in het paradijs vegetariërs waren. Pas na de zondeval vergrepen ze zich aan vlees. Alleen al theologisch is dat volstrekt onhoudbaar want als 't eten van vlees zondig zou zijn, dan is 't wel erg merkwaardig dat God zelf, als hij bij Abraham op bezoek is, behalve een smakelijke pannekoek, volgens Genesis 18 vers 7 ook een `teeder kalf'oppeuzelt dat met boter en melk is klaargemaakt.
Marianne Thieme gelooft dus dat Adam en Eva historische personen waren. Zij gelooft blijkbaar ook in de zondeval. En neem ik aan dus ook dat daar in dat historische paradijs een slang opeens het woord tot Eva richtte om haar ertoe over te halen een hapje te nemen van een niet nader gespecificeerde vrucht. Van mij mag iemand zulke zotternijen gerust voor waar houden, je valt er kinderen tenslotte ook niet hard over dat ze in Sinterklaas geloven. Maar ik vrees dat je, als je zulke opvattingen in interviews gaat ventileren, daarmee de Partij waar je lijsttrekker van bent ongelofelijk veel schade berokkent. En dat nog niet eens zozeer omdat Rudy Kousbroek en ik nu vreselijk voor aap staan - want dat is passend bij dierenpartijlijstduwers, en eigenlijk reuze vermakelijk, los helaas van de goede zaak waar de partij toch voor staat en waar ik ook nog steeds onverkort achter sta - maar omdat alle normale, redelijke, verstandige mensen die wij wellicht hadden kunnen overhalen om de partij te steunen, nu zullen zeggen: bekijk het maar, met mensen die niet alleen geloven in de zondeval, maar 't eten van vlees in 't verlengde daarvan ook als zondig bestempelen, willen we totaal niks te maken hebben. En ongetwijfeld zullen ook heel veel mensen die de partij tot nu toe met hum stem gesteund hebben, sterk geneigd zijn af te haken.
Wat mezelf betreft: ik wil alles doen wat in mijn vermogen ligt om de bioindustrie te bestrijden, want dat beschouw ik als een schandvlek van de beschaving. Met mijn steun voor de partij hoopte ik daar een kleine bijdrage aan te leveren, maar wat heeft mijn geduw opgeleverd ? Twee zevendedagsadventisten in de twee kamers van onze volksvertegenwoordiging. Zevendedagsadventisten houden er lugubere opvattingen op na. Ze geloven dat Jezus binnen afzienbare tijd zal wederkomen en dat dan alle ongelovigen `voor eeuwig verdelgd zullen worden.' Daar kan ik eerlijk gezegd niet wakker van liggen, maar zo'n parousiegeloof heeft eigenaardige consequenties. Wie dat vurig gelooft kan zich niet inzetten voor een partij, noch zich sterk maken voor de bestrijding van de bioindustrie. Noch het een, noch het ander heeft immers toekomst, binnenkort is 't daarmee toch gedaan. Mij lijken daarom zevendedagsadventisten bij uitstek ongeschikt om een partij te leiden. Op Thieme en Koffeman zou ik daarom een klemmend beroep willen doen hun geloof nog eens goed te doordenken. Krachtens hun overtuiging rest hun simpelweg niets anders dan hun functies ter beschikking te stellen. Daarmee kunnen ze de schade die ze de partij al toegebracht hebben misschien nog beperken. Ondertussen kunnen ze zich door de aanmaak van lange witte jurken met enorme pofmouwen al voorbereiden op de wederkomst waarbij ze als reusachtige vogels de Here Jezus tegemoet zullen vliegen. Voor ik verdelgd word, wil ik ze daarbij wel een opkontje geven zodat ze makkelijker omhoog komen.
(c) Maarten 't Hart
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.