Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Maarten Keulemans: Daglichtdag

  •  
28-10-2012
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
keulemans_01.jpg
Met het lengen der nachten was het weer die tijd van het jaar. Gisterenavond trokken duizenden mensen erop uit voor activiteiten als ‘lekker smikkelen bij kaarslicht’ en ‘spannende avonturen in het Scheelhoekbos’. Inderdaad: het was de Nacht van de Nacht, de jaarlijkse actie-avond tegen overbodige nachtverlichting.
Hoe goed bedoeld ook, ik kan maar weinig vreugde opbrengen voor dit met kinderactiviteiten doorspekte samenzijn bij lampionlicht. Natuurlijk is het idioot dat er ’s nachts overal lampen branden. Dieren hebben daarvan last en het kost stroom. Maar ik kan mij toch moeilijk voorstellen dat de natuur dan zit te wachten op evenementen als ‘vuurlichtjes en vreugdevuren in Vaals’ of de ‘nordic walking fakkeltocht’ die men organiseerde. Heb je als uil eindelijk eens een keer rust, staat er opeens weer een horde basisschoolkinderen bij je boom, voor de activiteit ‘nachtklimmen in fun forest.’
Plus dat het woordje ‘lichtvervuiling’ me niet lekker zit. Zo’n woord duidt eerder op mensengeklaag dan op rekening houden met de natuur. ‘Lichthinder’ – zoals sommige mensen hinder kunnen ondervinden van de boom van de buurman. Hartstikke vervelend natuurlijk, maar in het sombere voetlicht van milieuellende en klimaatverandering wél gewoon een luxeprobleem.
Veel verstandiger dan de Nacht van de Nacht lijkt me dan ook een Dag van de Dag. Een landelijke actiedag, waarop we het daglicht de ruimte gunnen en de lampen uit laten. Want kijk eens om u heen. We slijten onze dagen in kantoren waar de tl-balken eeuwig zoemen, rijden rond in treinen en bussen met immer brandende ganglichten en zijn omgeven door permanent verlichte uithangborden, stationsklokken, etalages en straatversierselen – terwijl je het zonder kunstlicht allemaal heus ook wel ziet. We wensen te baden in kunstlicht, ongeveer zoals Dagobert Duck graag baadt in zijn geldpakhuis.
Weg dus met de ‘workshop uilen schilderen’ in West-Midwolda; een offensief tegen onnodige gewoonteverlichting hebben we nodig.
Dáármee valt winst te behalen. En als u daarna nog wat wilt gaan smikkelen bij kaarslicht – gaat u vooral uw gang.
  • Luister de column hier terug
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.