Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Maarten Frankenhuis: Symmetrie en partnerkeuze (kopie 1)

  •  
14-11-2008
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
maarten-frankenhuis_med_02.jpg
Symmetrie blijkt zowel bij dieren als bij de mens een teken van vruchtbaarheid, lichamelijke aantrekkelijkheid en goede algemene gezondheid.
Maar voor u zelfverzekerd in de spiegel kijkt: aangetoond werd ook dat het de intelligentie niet beïnvloedt.
Symmetrische mannelijke dieren zijn dan ook meer gewild als partner.
Bij boerenzwaluwen werd dit proefondervindelijk inderdaad aangetoond. Zwaluwmannen, waarbij een van de punten van de gevorkte staart werd ingekort, kwamen moeilijker aan een partner dan de zuiver symmetrische vogels.
Ook vrouwen van onze soort stellen prijs op mannelijke lichaamssymmetrie.
‘En niet voor niets’: diverse onderzoeken hebben een positieve correlatie aangetoond met spermakwaliteit.
Daarnaast hebben vrouwen over het algemeen ook een duidelijke voorkeur voor mannen met een breed voorhoofd, een forse onderkaak met geprononceerde kin, een gespierde torso en een vent waarbij de omvang rond het middel gedeeld door de omvang rond de heupen op 0,9 uitkomt.
Vooral tijdens de vruchtbare dagen binnen de ovulatoire cyclus worden eigenschappen van een hoog baviaangehalte meer gewaardeerd.
Over het algemeen voelen mannen van onze soort zich eveneens meer aangetrokken tot symmetrisch ontwikkelde partners.
Aangetoond is ook dat mannen de voorkeur geven aan vrouwen met volle lippen en stevig ontwikkelde, symmetrische en grote borsten, smalle kaken en grote ogen, én waarbij de omvang rond het middel gedeeld door de omvang rond de heupen circa 0,7 is.
Speciaal voor de vrouwelijke luisteraars: Marilyn Monroe, Sofia Loren en de Venus van Milo gingen u voor.
Een Pools-Amerikaanse onderzoeksgroep toonde aan dat vrouwen met een relatief lage verhouding tussen de omvang rond het middel gedeeld door de omvang rond de heupen, en tevens in het bezit van een weelderige boezem, dertig procent hogere gehaltes aan vrouwelijke geslachtshormonen in hun bloed hadden dan vrouwen met ‘andere’ lichaamsvormen.
Hierdoor neemt de kans op zwangerschap toe met ongeveer een factor drie.
Het zal u niet verbazen dat een wetenschappelijke analyse van bijna vijftig jaar centerfolds van Playboy onveranderd een uitslag opleverde van gemiddeld 0,7.
Lichamelijke aantrekkingskracht en vruchtbaarheid liggen blijkbaar hartstochtelijk in elkaars verlengde.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.