Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Maan, planeet en ster aan de avondhemel

  •  
06-06-2008
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
181 keer bekeken
  •  
maan_03.jpg
Op de avond van zondag 8 juni is een prachtige samenstand te zien boven de westelijke horizon. De maan, de ster Regulus en de planeet Saturnus (linksboven Regulus) staan dicht bij elkaar aan de hemel. Omdat het pas laat donker wordt, kan de samenstand het best tegen middernacht bekeken worden.
Zo'n drievoudige samenstand is natuurlijk maar schijnbaar. De maan is het dichtstbijzijnde hemellichaam; hij staat zondagavond op een afstand van 378.000 kilometer. Saturnus staat bijna vierduizend keer zo ver weg, op 1426 miljoen kilometer afstand. Regulus staat nóg veel verder weg, op 77 lichtjaar van de aarde. Het licht dat we vandaag van Regulus ontvangen, werd in het 1931 door de ster uitgezonden.
Omdat de maan zo dicht bij de aarde staat, zie je hem in de loop van een paar uur al een beetje van plaats veranderen. Op maandagavond 9 juni is de maan al zo ver opgeschoven in zijn baan om de aarde dat hij niet langer rechtsonder Regulus en Saturnus staat, maar links van het duo.
De beweging van Saturnus in zijn baan om de zon lijkt door de grote afstand veel trager te gaan; pas in de loop van enkele weken zie je dat hij zich langzaam maar zeker van Regulus verwijdert. Regulus zelf beweegt ook door het heelal, maar daar is vrijwel niets van te zien: het duurt vier jaar voordat hij één boogseconde aan de hemel is opgeschoven.
Govert Schilling
Allesoversterrenkunde.nl
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.

BNNVARA LogoWij zijn voor