Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels
Vroege Vogels

Elke zaterdag om 19.50 opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Maan neemt hap uit zon

  •  
06-06-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
6163 keer bekeken
  •  
zonsverduistering 10 juni 2021
Komende donderdag 10 juni is er tussen 11:19 en 13:31 uur in Nederland een gedeeltelijke zonsverduistering te zien. Niet zo spectaculair als een totale zonsverduistering, "want dan wordt het echt donker en reageert de natuur," vertelt wetenschapsjournalist Govert Schilling, "maar de maan schuift donderdag aan de bovenkant voor de zon langs en neemt als het ware een hapje uit de zon. Als je het niet weet, merk je er niet eens wat van. Maar het is wel een zeldzaam verschijnsel. Het mooie ervan vind ik dat je op zo’n moment de hemellichamen ziet draaien en bewegen."

Vergiet als gaatjescamera

Het hemelverschijnsel is goed te bekijken met een eclipsbril - kijk nooit zonder zo’n bril rechtstreeks in de zon, dat is erg schadelijk voor je netvlies! Maar voor wie zo’n bril niet heeft, weet Govert Schilling nog een mooi alternatief: “Je kunt het beeld van de zon projecteren met een soort gaatjescamera." Dat kan met een paar kartonnetjes waar je in de ene een gaatje van ongeveer 1 mm maakt. Maar je kan ook even de keuken induiken en een vergiet pakken. Door de gaatjes valt de schaduw van het vergiet op het stukje karton, en door de gaatjes zie je dan mooi een lichtend cirkeltje geprojecteerd: dat is de zon. Tijdens de zonsverduistering zie je dan dat cirkeltje met dat hapje eruit. Zie het filmpje!

Hoe kijk jij de zonsverduistering?

De zonsverduistering is donderdag 10 juni midden op de dag. Het eerste deukje in de zon is om 11.30 uur te zien, het maximum is even voor 12.30 uur, en een uur later is alles voorbij.De eerstvolgende totale zonsverduistering, waarbij de maan in z’n geheel voor de zon schuift, is in Nederland overigens pas in het jaar 2135 te zien. Maar niet getreurd: als je donderdag deze gedeeltelijke verduistering mist: dan hoef je slechts te wachten tot 25 oktober 2022.

Er zijn dus verschillende manieren waarop je naar de zonsverduistering kan kijken. Maak donderdag een foto van hoe jij kijkt (met eclipsbril, een gaatjescamera, een vergiet of misschien zijn er nog wel andere manieren) - maar kijk dus nooit rechtstreeks het zonlicht in) plaats deze foto op de Fotopagina of die naar ons!

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (1)

fgunning
fgunning8 jun. 2021 - 8:58

Er is een nòg veiliger manier om naar de zonsverduistering te kijken: zet een teil met water in de zon en kijk via de weerspiegeling naar de zon.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.