Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

'Maak gegevens over afschot wild openbaar'

  •  
21-03-2014
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
damhert_28.jpg
De Partij voor de Dieren wil dat de gegevens van faunabeheer, zoals afschot van in het wild levende dieren en aantallen dieren, openbaar worden gemaakt. Ook wil de partij dat de taken van de provinciale Faunabeheereenheid worden herzien, naar aanleiding van een onlangs gepubliceerd onderzoek van de RUG, waaruit blijkt dat het huidige faunabeheer niet effectief is.
Statenlid Anja Hazekamp: “Volgens de website van de Faunabeheereenheid is het registratiesysteem voor gegevens over in het wild levende dieren alleen toegankelijk voor wildbeheereenheden, grondgebruikers en jagers. Om goed  faunabeleid te formuleren, hebben de ambtenaren deze gegevens echter ook nodig. Maar ook Provinciale Staten zouden hier inzicht in moeten hebben, want anders is het beoordelen van de effectiviteit van het faunabeleid erg moeilijk en is bijsturing onmogelijk.”
De partij vraagt verder aan het College van Gedeputeerde Staten om, zoals de onderzoekers van de RUG adviseren, ook rekening te houden met de baten van in het wild levende dieren, in plaats van alleen naar de schade te kijken. In het wild levende dieren dragen in hoge mate bij aan de belevingswaarde van natuur en landschap in de provincie.
Daarnaast wil de partij dat het faunabeheer zich meer op preventie gaat richten. Hazekamp: “in het onderzoeksrapport wordt weer geconcludeerd wat wij al wisten: preventie van schade door in het wild levende dieren is veel effectiever dan bestrijding door afschot en vergoedingen. Wij hebben dit al vaak bij de provincie aangekaart, zoals bij het ganzenbeheer, maar tot nog toe konden we op weinig steun rekenen van andere fracties. We hopen dat het naar aanleiding van dit rapport serieus opgepakt zal worden.”
Lees de hele lijst met vragen bij Partij voor de Dieren .
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.