Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Luisteren naar de sprinkhanen

  •  
18-09-2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
107 keer bekeken
  •  
Gouden sprinkhaan

© Fotograaf: hwerners

Dankzij de klimaatverandering worden noordelijke streken steeds aantrekkelijker voor zuidelijke sprinkhanen. Vooral in de steden, waar het een paar graden warmer is dan daarbuiten, neemt het aantal soorten flink toe. In Parijs leven inmiddels al 200 soorten en de sprinkhanen zijn op weg naar Nederland. Zelfs op het noordelijke Schiermonnikoog is dit te merken.

Luisteren

Eigenlijk inventariseert Michel Klemann vogels voor SOVON maar omdat je dit vooral op geluid doet, is hij ook gespitst op het geluid van sprinkhanen. Hij kan alle 45 Nederlandse soorten op geluid van elkaar onderscheiden. Van sommige sprinkhanen is het geluid te hoog om met het blote oor te horen en dan gebruikt hij een vleermuizen-detector die ultrasoon geluid hoorbaar kan maken.

Zuidelijke soorten

We gaan op zoek naar het zuidelijk spitskopje. Een sprinkhaan van zo’n 1,5 cm groot die tien jaar geleden in het zuiden van Nederland nog wel eens voorkwam. Michael heeft hem inmiddels al regelmatig gehoord en gezien op Schiermonnikoog. Net als de spectaculaire zuidelijke sabelsprinkhaan die heel Nederland aan het koloniseren is en regelmatig te horen is in onze stadstuinen.

Meer over:

sprinkhaan
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.