Diergaarde Blijdorp protesteert 18 mei op ludieke wijze tegen de bezuinigingsvoorstellen van de gemeente Rotterdam. Door de bezuinigingen staat het voortbestaan van de dierentuin op het spel, aldus medewerkers woensdag.
De kosten voor het onderhoud van de dieren zijn niet meer op te brengen, zo vreest het bezorgde personeel. Om daar de aandacht op te vestigen, houden ze woensdag een boedelkijkdag waarop bezoekers vast kunnen uitzoeken wat ze na het faillissement zouden willen aanschaffen.
De kijkdag wordt om 15.00 uur afgerond met een demonstratie naar het stadhuis. Het belooft een opvallende stoet naar de Coolsingel te worden met rijdend materieel als het treintje dat in de dierentuin bezoekers vervoert, mestkarren en vrachtwagens met transportkisten voor dieren.
Het is de bedoeling dat niet alleen personeel en medewerkers in de optocht meelopen, maar dat ook vaste bezoekers op deze manier hun ongerustheid tonen. Afgelopen weken zamelden de Vrienden van Blijdorp duizenden handtekeningen in tegen de bezuinigingsplannen. Het stadsbestuur krijgt de handtekeningen 18 mei aangeboden.
Op de internetsite van Blijdorp staat een actieposter met daarop een aap die te koop wordt aangeboden. De recent opgeleverde kinderspeeltuin gaat op diezelfde pagina eveneens in de verkoop ,,wegens naderend faillissement door subsidiekorting''. Wethouder Janssens (financiën) uit wiens koker het bewuste bezuiningsplan komt, wordt aangeprezen als veilingmeester: ,,Voor al uw executie-verkopen''.
Personeel van de dierentuin heeft de hoop gevestigd op de gemeenteraad die de plannen nog kan tegenhouden. ,,Blijdorp beseft dat er middelen door de gemeente dienen te worden vrijgemaakt voor nieuwe beleidsdoelen. Maar Blijdorp vindt het onbegrijpelijk dat hiervoor de grootste publieksattractie van Rotterdam moet worden opgeofferd, gezien de investeringen en inspanningen in de diergaarde vanaf de ontwikkeling van het masterplan in 1990.''
Volgens de voorstellen moet de Rotterdamse dierentuin het in 2006 met 1,5 miljoen euro minder doen. De komende vier jaar zou in totaal bijna 70 procent van de subsidie vervallen.