Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Lucratief randenbeheer voor bedreigde hazelmuis

  •  
07-07-2005
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
229 keer bekeken
  •  
vv_newsimg_122250.jpg
Eigenaren van akkers en weilanden in de buitengebieden van Gulpen-Wittem en Vaals kunnen een lucratieve vergoeding krijgen voor het herstel van de leefgebieden van de bedreigde hazelmuis.
Door een gericht beheer van weiland- en akkerranden langs bosranden, holle wegen, graften en hagen kunnen weer groeiplaatsen ontstaan voor bramen en andere struiken. Hier bouwt de hazelmuis zijn nest en vindt hij voedsel. Bij het afsluiten van een zesjarige beheersovereenkomst voor de hazelmuis met de stichting Instandhouding Kleine Landschapselementen in Limburg, IKL kan de jaarlijkse vergoeding per hectare oplopen tot wel 10.000 euro. De vergoeding geldt voor percelen ten zuiden van de weg Gulpen-Vaals en ten westen van de Gulp (Gulpen-Slenaken).
De hazelmuis is in ons land een grensgeval. Het dier komt alleen nog voor in de Vijlenerbossen en bossen van Epen tot Gulpen. Naar schatting leven er nog hooguit 500 dieren. Sinds de vorige eeuw is het leefgebied van deze slaapmuis met de helft afgenomen. Naar verwachting zal de achteruitgang in snel tempo doorgaan als het leefgebied niet wordt uitgebreid en er gepaste maatregelen worden getroffen.
Het verdwijnen van met struwelen en bramen begroeide randen van bossen en weilanden is een van de oorzaken van het verdwijnen van de hazelmuis. Indien deze stroken met bramen en andere struiken in de zomerdag gemaaid worden gaan de nesten van dit nachtdier verloren. De hazelmuis bouwt in de zomermaanden nesten van bladeren en gras in bramen en andere bes- en vruchtdragende struiken zoals sleedoorn, kardinaalsmuts en Gelderse roos. In die nesten zitten in de maanden september tot november jongen. Het maaien van randen langs bossen, holle wegen en andere lijnvormige landschapselementen kan dus direct leiden tot een verlies van het leefgebied en sterfte onder de hazelmuizen.
Om de achteruitgang te stoppen kunnen particuliere grondeigenaren en – gebruikers bij de stichting Instandhouding Kleine Landschapselementen in Limburg, IKL subsidie ontvangen voor een gericht beheer voor de hazelmuis. Door een extensief beheer van de rand kunnen rozen en bramenstruiken gehandhaafd worden. Dat betekent niet maaien, bemesten of bestrijdingsmiddelen in de randen en handhaven van de struwelen langs de rand. De rand mag wel extensief gebruikt worden door het vee.
De materiaalkosten voor een eventueel raster worden geheel vergoed. Voor het afsluiten van de overeenkomst geldt een vergoeding van jaarlijks € 10.000 per ha gedurende een periode van 6 jaar per contractperiode. De minimale breedte van een rand bedraagt 2,5 meter uit de rand van de houtopslag. De lengte bedraagt minimaal 10 meter. De vergoeding die jaarlijks uitgekeerd wordt bedraagt daarmee minimaal € 25,-. Aanvragen voor 2006 moeten voor 1 september van dit jaar ingediend worden. De beheersvergoedingen kunnen worden afgesloten met bijdragen van de Provincie Limburg.

Meer over:

nieuws - natuur
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.