Vroege Vogels

Luchtwachters trekken ten strijde tegen vervuilde lucht

  •  
15-12-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Amsterdam luchtvervuiling SMOG

© SMOG in Amsterdam - Bron Pixabay

Luchtverontreiniging is veel schadelijker dan gedacht. Milieudefensie wil gemeenten wijzen op hun verantwoordelijkheid door bewoners van grote steden aan te nemen als luchtwachter. Deze burgerwachten kunnen druk uit oefenen op lokale politici en acties organiseren om de luchtkwaliteit te verbeteren.

Schadelijk

Vervuilde lucht kan de gezondheid flink beschadigen. Reden voor 170 longartsen om midden december een brandbrief naar de Tweede Kamer te sturen. Ze roepen de regering op om maatregelen te nemen tegen vervuilde lucht. Luchtvervuiling bekort het leven van inwoners van Nederland met gemiddeld dertien maanden. Volgens het RIVM veroorzaakt luchtvervuiling in Nederland 12.400 bronchitisklachten bij kinderen. De longartsen willen dat de overheid het aantal vervuilende scooters, diesels, vrachtverkeer, kolencentrales en intensieve veehouderij terugdringt.

Milieudefensie

Milieudefensie spande in 2016 een rechtszaak aan tegen de Nederlandse overheid voor een schonere lucht. Daarin eist Milieudefensie dat de bestaande wettelijke normen voor luchtkwaliteit gehaald worden. Tevens wil de organisatie dat de overheid beleid voert om ver onder de wettelijke normen voor luchtvervuiling te blijven. Op 17 januari 2018 zal de rechter uitspraak doen in deze zaak.

Luchtwachters

Om gemeenten ook te wijzen op hun verantwoordelijkheid ten opzichte van haar burgers heeft Milieudefensie bewoners van grotere steden opgeroepen om luchtwachter te worden. Op dit moment wordt de wettelijke norm op in ieder geval 95 plekken in het land overschreden. De lucht is het ongezondst bij drukke wegen in zeven steden en in de nabijheid van intensieve veehouderijen. De knelpunten langs drukke wegen liggen in Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Utrecht, Arnhem, Den Bosch en Eindhoven. Het is aan de luchtwachters om hun medeburgers bewust te maken van de luchtvervuiling in hun stad. Voor meer informatie over het werk als luchtwachter vind u hier.

Eindhoven

De Brabantse Margret Wiersma is luchtwachter te Eindhoven. Net begonnen als luchtwachter weet ze al precies wat ze wil : minder verkeer in de binnenstad en veel meer groen. Vroege Vogels trok met haar door Eindhoven, een van de meest vervuilde steden van Nederland.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (6)

Zonnebloempit
Zonnebloempit17 dec. 2017 - 18:54

Houtrook is schadelijk vor gezondheid, klimaat, natuur en milieu. Houtrook bestaat uit fijnstof en ultrafijnstof met daaraan gehecht PAK's, dioxines en nog vele vervuilende stoffen. Eigelijk is houtrook chemisch afval.Op www.houtrookvrij.nl staat veel info waaruit blijkt wat houtrook WERKELIJK doet. Professor dr Bert Brunekreef zegt dat we helemaal niets meer moeten verbranden. Zowel Longfonds als Milieudefensie zijn het eens met houtrookvrij. Ook in het AD NOS werd houtrook genoemd bij bronnen van luchtvervuiling als verkeer veeteelt en industrie. Waarom kan dat bij Vroege Vogels niet? Vanwege het groene imago wat houtstook heeft? Trouw Groen plaatst artikels: Meer CO2 vorming door houtstook ( kan alleen als verbranden net zo snel gaat als groei van die ene boom), bodem kan verarmen, belangrijke voedingsstoffen gaan weg uit de bodem door bomenkap. 190 boswetenschappers zeggen: energietransitie via houtstook achterhaald. Deze info staat allemaal te lezen op twitter onder account Stichting Houtrookvrij. Ook op fb kan ook Vroege Vogels allerlei info over houtrook lezen. Het draagvlak wordt steeds groter, te zien op de poll van NH lopend vuur. Door roet waar houtrook vol mee zit warmt het klimaat op.Waarom weigert Vroege Vogels houtrook te noemen? Geeft Vroege Vogels niets om het klimaat, natuur en milieu? 

Cumulus1966
Cumulus196617 dec. 2017 - 16:46

Naast verkeer is houtstook en biomassa verbranding een zeer belangrijke bron van fijnstof.Houtstook kan lokaal voor veel overlast zorgen, naast stankoverlast bevat houtrook hoge concentraties aan gevaarlijke stoffen.Het gaat hier om stoffen die schadelijk, kankerverwekkend, reprotoxisch of giftig zijn.De bijdrage van houtstook aan de totale emissie van fijnstof PM2.5, benzeen,benzo-a-pyreen en formaldehyde is significant of zelfs de belangrijkste bron. Het aantal houtgestookte installaties in Nederland neemt verder toe, omdat veel mensen overwegen over te gaan op houtstook om energiekosten te besparen.

gerke3
gerke317 dec. 2017 - 13:32

Kijk ook www.houtrookoverlast.nl 

Lordy
Lordy17 dec. 2017 - 13:27

Als mevrouw de Wethouder van Eindhoven denkt de lucht schoner te maken door alleen te wijzen naar het verkeer komt ze bedrogen uit. De houtstoker is namelijk de grootste vervuiler. Wat kan de reden zijn dat ze dat niet wenst te benoemen. Zeg dat eens luid en duidelijk.

Jos Merks
Jos Merks17 dec. 2017 - 10:20

Dit gaat alleen maar over het verkeer. Ondertussen branden steeds meer houtkachels, open haarden pelletkachels e.d. die met het verbranden van hout, en wat ze er nog meer in stoppen, zorgen voor een sterk groeiende milieuvervuiling. Bij het verbranden van hout komen vele voor de gezondheid gevaarlijke stoffen vrij, waaronder het kankerverwekkende fijnstof PM2.5, benzeen, dioxides en PAK's. En laat die bijdrage aan fijnstof in de lucht nog veel groter zijn dan de 8 miljoen auto's die rondrijden! En dat midden in de woonwijken. Je kan het niet ontwijken. Dat verkeer wordt door innovatie vanzelf wel schoner. Het hout stoken wordt alleen maar erger, mede gevoed door de snel stijgende energiebelasting op schone brandstof.Wie gaat hier nu eens ECHT IETS AAN DOEN.

1 Reactie
Lordy
Lordy17 dec. 2017 - 13:28

Helemaal gelijk heb je.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.