Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Luchtwachters gezocht

  •  
06-11-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Amsterdam luchtvervuiling SMOG

© SMOG in Amsterdam - Bron Pixabay

Gemeente doen, ondanks rechtelijke uitspraken, nog altijd te weinig om de luchtkwaliteit te verbeteren. Milieudefensie roept daarom mensen op druk te zetten op hun gemeente om maatregelen te nemen tegen luchtvervuiling. 

Luchtwachters voor gezonde lucht

Milieudefensie zoekt zogenoemde luchtwachters, mensen die gemeenten en het Rijk achter de broek zitten om het vonnis van de rechter over gezonde lucht goed uit te voeren. Na een kort geding oordeelde de rechter dit najaar dat de overheid er zo snel mogelijk voor moet zorgen dat de Nederlandse luchtkwaliteit aan de wettelijke Europese norm voldoet. Momenteel voldoen volgens Milieudefensie ten minste 95 plekken in het land daar niet aan.

Luchtkwaliteitsplan

Naar aanleiding van het kort geding kwam de overheid met een luchtkwaliteitsplan, maar volgens Milieudefensie voldoet het plan niet aan de uitspraak. Voor de korte termijn heeft de overheid geen plannen en worden er geen concrete maatregelen genoemd om de luchtkwaliteit te verbeteren. Luchtwachters moeten concrete maatregelen zien af te dwingen bij gemeenten en genomen stappen controleren op effectiviteit.

Recht op gezondheid

Op 14 november gaat de rechtszaak tegen de Staat verder. Milieudefensie eist dat de overheid stopt met het schenden van mensenrechten, in dit geval het recht op gezondheid. "Te veel mensen gaan nu dood of worden ernstig ziek door die slechte lucht. Iedereen heeft recht op gezonde lucht", aldus Anne Knol van Milieudefensie. De milieuorganisatie hoopt met een principiële uitspraak van de rechter in de hand de overheid alsnog te dwingen met een plan te komen om de luchtkwaliteit in Nederland tot onder de Europese norm te brengen.
Bron: ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.