Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Luchtvervuiling varieert sterk

  •  
24-11-2004
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
vv_newsimg_61458.jpg

© kaart Nederland

Vrijwel iedere dag is de Randstad het meest vervuilde deel van Nederland. Maar de variaties van dag tot dag en van stad tot stad zijn groot. ,,Het loopt van redelijk schoon tot heel erg vuil'', aldus onderzoeker P. Levelt van het KNMI.
Dat blijkt uit de eerste resultaten van een instrument dat de luchtvervuiling en zonnestraling gedetailleerd heeft gemeten. De resultaten van het deze zomer gelanceerde Ozone Monitoring Instrument (OMI) zijn dinsdag in De Bilt bekendgemaakt.
Ergens in het noorden moet het schoonste plekje van Nederland liggen. De exacte plek kon Levelt nog niet aangeven. Wie ten zuiden van de grote rivieren woont, is veel minder goed af. Als het om frisse lucht gaat, was de regio Rotterdam er op dinsdag 9 november het slechtst aan toe. Over de grens waren die dag boven Antwerpen en in het Roergebied de lucht behoorlijk aangetast.
De gegevens bevestigen dat Nederland tot 's werelds meest vervuilde gebieden behoort. Verder blijkt uit de metingen dat vervuiling bij zonnig weer lang blijft hangen (smog). Als het waait kan de vervuiling betrekkelijk snel zijn verdwenen. In de metingen is het gat in de ozonlaag volgens wetenschappers van het KNMI goed zichtbaar.
Een maand geleden bleek dat milieusatelliet Envisat ook al een smerig beeld van Nederland liet zien. De concentratie van stikstofdioxide (NO2) in de lucht boven de Randstad bleek tot de hoogste in de wereld te behoren.
OMI is een door Nederland en Finland ontwikkeld meetinstrument. Naast broeikasgassen zoals ozon meet OMI ook luchtvervuilende stoffen in de lucht, zoals stikstofdioxide en fijn stof (smog). Het KNMI, dat het OMI-project wetenschappelijk leidt, kan nu iedere dag de hele aarde op stadsniveau in kaart brengen.
De satellietmetingen vullen de grondmetingen van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) aan. Door de samenwerking komt het KNMI waarschijnlijk over twee à drie jaar met een dagelijkse verwachting van de luchtvervuiling. Ook werkt het instituut aan een zonnekrachtverwachting. Een hoge zonnekracht met veel UV-straling is een belangrijke risicofactor voor huidkanker.
(Bron: ANP/KNMI)

Meer over:

nieuws - milieu
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.

BNNVARA LogoWij zijn voor