Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Luchtvaart moet CO2-uitstoot bijhouden

  •  
27-03-2009
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
vliegtuig_vliegtaks_vliegta.jpg
De KLM moet vanaf volgend jaar kilometers en CO2-uitstoot van vluchten gaan bijhouden. Een wetsvoorstel van die strekking van milieuminister Jacqueline Cramer ligt vrijdag op tafel bij de wekelijkse ministerraad.
Zij loopt met de maatregel vooruit op de invoering van het Europese systeem voor handel in uitstootrechten in de luchtvaart. Europese luchtvaartmaatschappijen zoals de KLM moeten vanaf 2012 meedoen aan dit systeem, bedoeld om de uitstoot van het belangrijkste broeikasgas CO2 (kooldioxide) terug te dringen.
De komende twee jaar is de sector al verplicht het aantal gevlogen kilometers en CO2 aan te leveren. Het loket daarvoor voor de KLM is de Nederlandse Emissie Autoriteit, die toezicht houdt op de emissiehandel die in andere bedrijfstakken sinds 2005 bestaat.
De ministerraad zal volgens bronnen in politiek Den Haag instemmen met het wetsvoorstel van Cramer en ook van verkeersminister Camiel Eurlings. De Raad van State bekijkt het daarna eerst, waarna het plan ter goedkeuring naar de Tweede en Eerste Kamer gaat.
Het handelssysteem speelde ook een rol in de hoogoplopende discussie over de vliegtaks, die het kabinet nu na een jaar afschaft. De luchtvaartsector trok vorig jaar aan bel, uit vrees voor een stapeling van kosten.
De Europese regels bepalen dat de uitstootrechten in 2012 97 procent bedragen van de gemiddelde vervuiling tussen 2004 en 2006. Tot 2020 is dat 95 procent. Het leeuwendeel van de rechten wordt gratis door overheden verdeeld, 15 procent wordt geveild.
Maatschappijen die in 2010 hun gegevens aanleveren, komen in aanmerking voor gratis rechten. De Europese Commissie werkt nog aan een voorstel daartoe.
Bron: ANP

Meer over:

nieuws - milieu
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.