Vroege Vogels

Luchtsingel en Park Pompenburg

  •  
01-06-2014
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
133 keer bekeken
  •  
Pompenburg-Park_collage_02-944x529.jpg
Architect Elma van Boxel is de drijvende kracht achter een project dat een gat middenin Rotterdam Centrum omtovert tot een groene oase. Vlakbij het oude station Hofplein waar vroeger het bruisende centrum van Rotterdam was. Het project Luchtsingel & Park Pompenburg.
Het mooie van dit vergroeningsplan is dat het onderdeel is van de Architectuur Biënale én dat het bij het slot van die expositie, eind augustus, zal zijn afgerond.
Het plan stamt al van twee jaar geleden, bij de vorige Architectuur Biënale: tussen drukke wegen, Hofplein en de spoorlijn naar Brussel lag sinds de tweede wereldoorlog in hartje Rotterdam een groot stuk onland. ProRail gebruikte het als een opslagplaats, maar verder gebeurde er niet veel. Voor de bewoners in de buurt was het een rommelterrein tegen twee grote kantoorflats aan.
De luchtsingel is een mooie lange houten loopbrug die de twee kanten van het spoor verbindt en ook boven wegen en groenstroken gaat lopen. Hij verbindt delen van het Rotterdamse centrum met 'Noord', en biedt uitzicht op veel groen. Ook het in 2006 gesloten Station Hofplein wordt onderdeel van het plan. Voor een deel is de Luchtsingel nu al klaar boven het 'onland' dat de komende maanden wordt ingezaaid en opgeknapt. Dát wordt Park Pompenburg.
Omdat in de omgeving ook andere groene projecten zijn of komen (de Dakakker bijvoorbeeld) wordt de grauwe rommelplek van weleer nu een prachtig voorbeeld van stadsnatuur.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.