Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Luchtproblemen risico voor wegenbouw tot na 2007

  •  
07-12-2005
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
vv_newsimg_154248.jpg
De Nederlandse problemen met te vuile lucht kunnen nog jarenlang de aanleg van wegen en de doorstroming van het verkeer bemoeilijken. Minister Peijs van Verkeer waarschuwde de Tweede Kamer dinsdag dat deze problemen een risico vormen voor het ,,wegenbouwprogramma in 2007 en verder''.
De bewindsvrouw legt in haar Kamerbrief uit waarom het Rijk honderden miljoenen euro's minder aan nieuwe wegen en onderhoud uitgeeft dan gepland. Ongeveer de helft van deze 477 miljoen euro voor 2005 komt door vertragingen, die in een belangrijk deel van de gevallen veroorzaakt worden door te vuile lucht. Ook voor 2006 houdt Peijs rekening met vertragingen door ,,het luchtdossier''.
Omdat op verschillende plekken de lucht vuiler is dan volgens de Europese normen is toegestaan, komen veel bouwprojecten en nieuwe wegen in het gedrang. Zo is de aanleg van zes spitsstroken voorlopig opgeschort. Staatssecretaris Van Geel (Milieu) werkt aan nieuwe wettelijke regels om de problemen met de vuile lucht deels op te lossen.
Voor het wegenprogramma van Peijs zullen deze nieuwe regels niet afdoende zijn. De bewindsvrouw stelt dat een aantal projecten, waaronder de A1/A6/A9, A12 Utrecht West en A12 Utrecht-Ede, volgend jaar niet volledig gehaald zullen worden.
De Tweede Kamer eiste dinsdag van Peijs meer inzicht in hoeveel geld er nu precies overblijft door de problemen met de luchtkwaliteit. Kamerlid Van Hijum (CDA) maakt zich grote zorgen over het uitstel van de bouwprojecten. ,,Van uitstel mag geen afstel komen'', zei hij. Het overgebleven geld moet volgens hem daarom beschikbaar blijven voor infrastructuurprojecten.
Bron: ANP

Meer over:

nieuws - milieu
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.