Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Luchtkwaliteit in veel varkensstallen ziekmakend

  •  
23-11-2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
631 keer bekeken
  •  
varken kooi

© Foto: pexels

De NVWA constateert naar aanleiding van recent onderzoek dat bij 16 van de 23 varkensbedrijven de lucht van de geïnspecteerde hokken ernstig verontreinigd is. De concentraties ammoniak en koolstofdioxide zijn hoger dan de wettelijke norm. De helft van de varkens in Nederland lijdt hierdoor aan longontsteking en pleuritis (borstvliesontsteking).

Luchtkwaliteit in de varkensstal

Varkens leven permanent boven een kelder gevuld met hun eigen mest. Dag in, dag uit ademen ze giftige mestdampen in, zoals ammoniak. Ammoniakconcentraties van 50-70 ppm werden regelmatig gemeten, terwijl dit hooguit 20 ppm mag zijn om beschadigingen aan de luchtwegen bij varkens én mensen te voorkomen. Ademhalingsproblemen treden al op bij concentraties boven de 6ppm.

Gevolgen voor de diergezondheid

De vervuilde lucht zorgt ervoor dat tot wel 50% van de varkens ernstig benauwd zijn, chronisch hoesten en ontstekingen hebben aan de ogen en tot 30% heeft borstvliesontstekingen. Een slecht stalklimaat leidt bovendien tot stress, wat zich onder andere uit in maagzweren (30-60%), kannibalisme en andere welzijnsproblemen. Dat een verblijf in de stallen ongezond is, wordt bewezen door het grote aantal varkenshouders dat kampt met luchtwegklachten.

Beter stalklimaat of stoppen

Varkens in Nood voert al jaren campagne opdat de NVWA de wet gaat controleren. Sinds 2018 gebeurt dat eindelijk en de bevindingen zijn treurig. Frederieke Schouten, dierenarts bij Varkens in Nood: “Een zeer groot percentage varkensbedrijven voldoet niet aan de wet en zal aanpassingen aan het stalklimaat moeten doen. Lukt het een bedrijf niet de lucht gezond te krijgen, dan moet dat soort stinkende stallen snel gesaneerd worden, eventueel met hulp van de overheid.”
Bron: Varkens in Nood
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (1)

karel_2
karel_23 nov. 2020 - 10:41

Telt de gezondheid van mensen niet? Mijn luchtwegen klappen dicht zodra ik het teveel aan ammoniak in de lucht ruik. 1 ademteug is genoeg om mijn longen in spasme te krijgen en te stikken van benauwdheid. Kleine kinderen die wonen rondom varkensstallen en oudere hebben geen leven en sterven vroegtijdig aan longproblematiek. Als de luchtkwaliteit zo erg is voor de varkens....denk eens aan de mens!

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.