Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Lubbers op de bres voor zonne-energie

  •  
05-03-2010
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
zonnecellen.jpg
Oud-minister-president Ruud Lubbers wil proberen de ontwikkeling en het gebruik van zonne-energie in Nederland hoger op de politieke agenda te krijgen. Tijdens de zonne-energie conferentie 'The Solar Future II', op 22 april in het Mediaplaza-complex in Utrecht, zal Lubbers als een van de prominente sprekers ingaan op de vraag waarom Nederland op het gebied van zonne-energie achterblijft bij de rest van de wereld. Dat terwijl het gebruik ervan voor huishoudens over vijf jaar net zo goedkoop kan zijn als stroom uit het net.
Hoewel de Nederlandse productie van zonne-energie door tal van lokale en regionale initiatieven en plannen stijgt, blijft die stijging achter bij andere Europese landen en laat Nederland diverse kansen liggen. Lubbers wil alle deskundigen en toehoorders stimuleren en aansporen om zonne-energie op de kaart te krijgen bij Nederlandse politici.
Lubbers was van 1982 tot 1994 premier en was samen met mensen als Michail Gorbatjov een van de oprichters van het Earth Charter, het Handvest van de Aarde, de verklaring waarin fundamentele principes voor een vreedzame, rechtvaardige en duurzame wereld in de 21ste eeuw zijn vastgelegd. Lubbers is commissaris en actief lid van de charter. Hij is zelf een warm pleitbezorger van zonne-energie en andere vormen van duurzame energie en stapte als een van de eerste Nederlanders over op de elektrische auto.
Tijdens de conferentie krijgt hij bijval van onder andere professor Wim Sinke, al jaren een van de meest vooraanstaande zonne-energie deskundigen van Nederland, en nog zo'n achttien andere sprekers die ingaan op de laatste technologische ontwikkelingen, nationale en internationale trends en diverse nieuwe initiatieven. Doel is ook om de markt en de industrie te inspireren. Het thema van de conferentie luidt: 'Zonne-energie is nu al belangrijk voor Nederland'.
Volgens CEO Edwin Koot van het organiserende Solarplaza kan binnen nu en vijf jaar het moment bereikt worden dat de productie van zonne-energie zo rendabel is voor huishoudens dat het zonder subsidie kan concurreren met stroom van het net. ,,Er komt een steeds betere voedingsbodem voor zonne-energie. Het is misschien wel de belangrijkste duurzame energiebron ter wereld, maar wordt toch te weinig opgepikt door de landelijke overheid,'' stelt Koot.
Vorig jaar organiseerde Solarplaza een eerste succesvolle conferentie in Rotterdam. Die trok zoveel belangstelling dat een tweede conferentie niet kon uitblijven. Solarplaza heeft al ruim vijftien jaar ervaring in de internationale markt voor zonne-energie. Het organiseerde conferenties in landen als de VS, Spanje, China of Duitsland, neemt ondernemers mee op handelsreizen en vormt met zijn website Solarplaza
 een wereldwijd platform dat vraag en aanbod samenbrengt en informatie verschaft.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.