Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

LTO-leden hebben weinig hoop in actie kabinet na rapport Remkes

  •  
11-10-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
69 keer bekeken
  •  
tractor-gfdb16a60c_1920

© Jacqueline Macou via Pixabay

Boeren en tuinders vragen zich af of het kabinet de adviezen van stikstofbemiddelaar Johan Remkes wel zal opvolgen. Dat komt naar voren uit een ledenraadpleging van land- en tuinbouworganisatie LTO Nederland over het rapport dat Remkes naar buiten bracht.

LTO-leden mochten aangeven of de adviezen van Remkes bijdragen aan een toename in het vertrouwen van boeren in een oplossing voor de stikstofkwestie. Voor zijn inspanningen kreeg Remkes een krappe voldoende. De vraag is vooral wat het kabinet met het Remkes-rapport gaat doen, zo klinkt het.

Cijfers

Het advies van Remkes om de stikstofaanpak breder te benaderen alleen in juridisch of ecologisch opzicht, krijgt van de LTO-leden de hoogste score, namelijk een 6,7. De voorgestelde integrale aanpak kan dus rekenen op steun. Het idee hoe het land wordt ingedeeld (zonering) kreeg het laagste rapportcijfer: een 4,6. Volgens de LTO-leden voelt dit als "het stikstofkaartje in een ander jasje".

Piekbelasters uitkopen 

Het voorstel om binnen een jaar zeshonderd piekbelasters uit te kopen werd door leden gemiddeld beoordeeld met een 5,1. Hier waren zowel diepe onvoldoendes als ruime voldoendes. De termijn van één jaar werd wel als onhaalbaar bestempeld. Volgens LTO-voorman Sjaak van der Tak ging het er verder ook vooral om dat de uitkoop op vrijwillige basis gebeurt. Onteigening is volgens hem geen optie.

Reactie kabinet

De door LTO uitgezette enquête werd door bijna 2500 leden ingevuld. De land- en tuinbouworganisatie deelt de inzichten uit de ledenenquête met het kabinet, zodat de uitkomst meegenomen kan worden in de kabinetsreactie die op 14 oktober bekend wordt gemaakt. 

Bron: ANP 

Meer over:

boeren, stikstof, lto, remkes
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.