Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Tuinreservaten: winterhulp voor amfibieën

  •  
14-10-2011
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
57 keer bekeken
  •  
Kikkers, padden en salamanders bereiden zich nu voor op hun winterslaap. Behalve op hele warme herfstdagen zie je ze niet meer in of bij de tuinvijver. Ze zijn het land op of in de vijverbodem ondergedoken. In oktober kun je ze nog helpen aan een lekkere slaapplaats.
Wie een -kleine- vijver in de tuin aanlegt heeft grote kans op spontaan bezoek van een paar soorten amfibieën: gewone pad, kleine watersalamander, Alpenwatersalamander, bruine kikker, groene kikker (poelkikker, meerkikker of bastaardkikker). Je moet er wel wat voor doen: liefst geen vissen in de vijver en oevers die diervriendelijk zijn.
Maak minstens een deel van de oevers glooiend of leg (als EHBO) een kikkertrap aan. Ook in het najaar kan je deze dieren een handje helpen. Annemarie van Diepenbeek van RAVON geeft tips in haar eigen Tuinreservaat.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.