Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

WNF geeft noodhulp aan watersnoodgebieden in Azië

  •  
30-08-2010
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
regen.jpg
Het internationale WNF-netwerk stelt geld ter beschikking voor noodhulp in de gebieden in Pakistan, China en India (Ladakh) die door de verwoestende overstromingen en aardverschuivingen van de laatste weken zijn getroffen. Duizenden mensen kwamen om, vele miljoenen mensen raakten huis, akkers en vee kwijt, bruggen en wegen werden verwoest en er ontstond uitgebreide schade aan ziekenhuizen, scholen en communicatietorens. Ook de natuur en de gezondheid van ecosystemen zijn ernstig aangetast.
Het Wereld Natuur Fonds is al jarenlang actief in verschillende van de rampgebieden en werkt met de lokale bevolking, natuurreservaten en overheden aan de bescherming van de natuur. Zo werken we o.a. samen met katoentelers in de Indusvallei in Pakistan aan de verduurzaming van de katoenteelt en bescherming vande Indus Rivierdolfijn; voor het behoud van de door klimaatverandering bedreigde hooggelegen wetlands in Ladakh en in de Chinese provincie Gansu voor de reuzenpanda.
Noodhulp
Onze collega’s in China gaven noodhulp zoals generatoren en tenten. Het WNF heeft in India o.a. lampen op zonne-energie en medicijnen gedistribueerd aan de getroffen bevolking in Ladakh, een bovenstromsgebied van de Indus rivier in de himalayas. En in Pakistan zijn acht WWF-motorboten ingezet om 1400 mensen te redden die vastzaten in afgelegen dorpen en hielpen we lokale gezondheidsorganisaties bij de verspreiding van medicijnen.
Het Wereld Natuur Fonds in Nederland draagt 100.000 dollar uit haar noodfonds bij aan de leniging van de eerste nood in Pakistan aan lokale gemeenschappen in WWF projectgebieden, waar de overstromingen zo langzamerhand het hele land onder water hebben gezet.
Als het water in de rampgebieden zich heeft teruggetrokken wacht de bevolking de zware taak het leven weer op te pakken en te herstellen waar mogelijk. WWF zal zich blijven inspannen om met de mensen met wie ze zich door jarenlange samenwerking verbonden voelt, te helpen hun leefomgeving weer op te bouwen, op een zo duurzaam mogelijke manier.
Lange termijn
WNF werkt ook aan langetermijn-doelen zoals het vergroten van het bewustzijn van autoriteiten en lokale bevolking over de risico’s van klimaatverandering in zulke gebieden en de gevolgen van onvoldoende land en waterbeheer. Door het kappen van bomen verliest de grond het vermogen water vast te houden, wat vooral op berghellingen bij hevige neerslag ernstige erosie, modderstromen en aardverschuivingen, veroorzaakt. Ook het droogleggen van wetlands zoals uiterwaarden langs rivieren, heeft grote consequenties voor de veiligheid van omwonenden: de rivier heeft niet de ruimte meer zijn overtollige water op vloedvlaktes te laten stromen. Dijken zullen bij extreme waterstanden doorbreken en akkers en dorpen verwoesten. Langs de Yangtze in China heeft de overheid dit besef een aantal jaren geleden in praktijk gebracht en rijstgronden ontpolderd en teruggegeven aan de natuur.
Bron: WNF.nl  
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.