Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Lopen voor lucht

  •  
28-04-2011
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Hardlopen voor schone lucht
Op tweede paasdag heeft Tjerk Wagenaar, directeur van Natuur & Milieu, het startschot gegeven voor de Natuur & Milieu 5 km Run, onderdeel van de Jaarbeurs Marathon Utrecht.
Run4Air
Natuur & Milieu zet zich het komende jaar speciaal in voor de gezondheid van hardlopers. Samen met de milieucentra uit Amsterdam, Den Haag , Rotterdam en Utrecht onderzoekt Natuur & Milieu hoe schoon populaire hardlooproutes zijn.  Suggesties voor schone routes in de stad volgen.
De luchtkwaliteit laat op veel plekken in Nederland veel te wensen over. Dit geldt met name voor de steden. Roetuitstoot door verkeer is hiervan de grootste oorzaak. Hoewel hardlopen gezond is, kan en moet het nog veel gezonder. Hardlopers ademen al snel 2.000 liter lucht per uur in, drie keer zoveel als normaal. Het inademen van luchtvervuiling kan zorgen voor een vermindering van de longcapaciteit, en dus prestaties, en voor ernstige gezondheidsklachten.
Uiteindelijk moet de lucht overal in Nederland gezond genoeg zijn. De website  run4air.nl  geeft tips om nu al zo gezond mogelijk te lopen in de stad. Met slimme routes en tijdstippen kunnen lopers al snel zorgen dat ze de helft minder vervuiling binnen krijgen. Zo kunnen mensen zomers het beste in de ochtend lopen, want dan is de lucht schoner dan ’s avonds. En herfstachtig weer is ook zo gek nog niet, want regen en wind zorgen voor schonere lucht.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.