Vroege Vogels

Lopen voor het vliegend hert

05-07-2019
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
63 keer bekeken
  •  
Vliegend hert

© John Smit met vliegend hert. Fotograaf Jeannette Parramore

Vijftien jaar geleden al vroeg entomoloog John Smit om waarnemingen van het vliegend hert door te geven, maar het is niet genoeg. Om een goed beeld te krijgen van verspreiding en ontwikkeling moeten er ook zogeheten transecten gelopen worden, monitoringsroutes. Eén keer per week, zes weken lang.
Onderzoeker John Smit : "De verspreiding hebben we redelijk in beeld, maar van een trend weten we helemaal niets om dat er niet op een structurele en gestandaardiseerde manier geteld wordt. Samen met de provincie Gelderland gaan we proberen daar verandering in aan te brengen door een start te maken met een netwerk van monitoringsroutes. Qua methode sluiten we aan bij hetgeen er momenteel ook in andere landen in Europa wordt uitgevoerd, zodat we op termijn niet alleen trends kunnen berekenen voor Nederland, maar die ook onderling kunnen vergelijken, en mogelijk zelfs uiteindelijk voor heel Europa een trend kunnen genereren."

Hoe tel je vliegend herten?

De methode is vrij eenvoudig en hoeft niet veel tijd te kosten. Een transect is 500 meter lang en wordt met een lage en constante snelheid gelopen zodat het 30 minuten duurt om het hele transect af te lopen. De start van het transect is 15 minuten voor zonsondergang tot 15 minuten erna. Tijdens het lopen wordt in een denkbeeldige kooi van 5 meter aan weerszijden evenals boven de waarnemer en 10 meter vooruit alle vliegende herten, zowel dood als levend, genoteerd. De route wordt één keer per week gelopen op de warmste avond, beginnend vanaf eind mei en wordt minimaal 6 weken achtereen gelopen, maar bij voorkeur 8 keer. Uiteraard zou het fijn zijn als de betreffende monitoringsroute de komende jaren uitgevoerd zou kunnen worden.
Geef je resultaten van de telling door via EIS Nederland!

Vechtende vliegend herten

In het onderstaande filmpje zie je hoe twee mannetjes een imponerend gevecht uitvoeren, waarbij ze elkaar omverwerpen, weg van het vrouwtje. De verliezer van het gevecht zal naar beneden vallen en voorlopig buiten het bereik van het vrouwtje zijn. Uiteindelijk blijft een enkel mannetje over dat met het vrouwtje kan paren. "Voor de derde keer was dit vliegend hert mannetje al uit de zomereik gegooid. Hij bleef het proberen," aldus filmer Joop Weijn.

Meer over:

vliegend hert
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.