Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Loopkevers op een ecoduct

  •  
23-10-2015
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
66 keer bekeken
  •  
heidekortnek_achtergrond.jpg
Onderzoek op de verbindingsbrug -over de A28- tussen Dwingelderveld en Terhorsterzand. Dat ecoducten worden gemonitord is niks bijzonders meer, maar meestal kijken de biologen naar 'het grote spul': reeën, konijnen, dassen. Rikjan Vermeulen onderzoekt al twee jaar de loopkevers en andere bodemdieren op dit Ecoduct Dwingelderveld.
Als we goed hebben geteld dan zijn er anno 2015 maar liefst 48 ecoducten in ons land. Projecten waar soms wat meesmuilend over wordt gezegd: "Al die miljoenen om een paar konijnen te laten oversteken...."
Onderzoek toont aan dat veel ecoducten goed gebruikt worden door allerlei diersoorten, maar over loopkevers en andere kleine bodemdieren is weinig bekend. Rijken Vermeulen van Stichting Willem Beijerinck Biologisch Station gaat die leemte nu opvullen. Over het eerste onderzoeksjaar op Ecoduct Dwingelderveld is al een tussenrapportage verschenen. 
Foto 1: een loopkever die op het ecoduct voorkomt: de heidekortnek
Foto 2: onderzoeker Rikjan Vermeulen
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.