Sfeerfoto van Vroege Vogels

Vroege Vogels

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Twintig natuurboeken in de race voor Jan Wolkersprijs 2020

10 jul 2020
  •  
leestijd 2 minuten
JWP_longlist_2020
De beste twintig Nederlandstalige natuurboeken, die in aanmerking komen voor de Jan Wolkers Prijs 2020 zijn zojuist gepubliceerd op de longlist. Er zijn meer dan 130 boeken ingezonden, die zijn verschenen tussen 1 juni 2019 en 1 juni 2020: veldgidsen, fotoboeken, poëziebundels, naslagwerken, kinderboeken en romans. In september wordt bekend welke van deze werken op de shortlist belanden.

De Jan Wolkers Prijs is een initiatief van Vroege Vogels, het Wereld Natuur Fonds en de Volkskrant. De uiteindelijke winnaar wordt bekend gemaakt op zondag 18 oktober, in een speciale uitzending van Vroege Vogels. De prijs wordt dit jaar voor de achtste keer uitgereikt en bestaat uit een geldbedrag van 5.000 euro en een originele tekening van de winnaar, gemaakt door Siegfried Woldhek. De jury bestaat uit Karina Wolkers, Allard Stapel (Wereld Natuur Fonds), Daniel Gulpers (Vroege Vogels) en voorzitter Jean-Pierre Geelen (de Volkskrant).  

Longlist Jan Wolkers Prijs 2020:

Het geheim van de schildpad – David van Bodegom
Insectenrijk – Aglaia Bouma
Berichten uit de vallei – Stefan Brijs
Stadsflora van de lage landen – Ton Denters
Rottumerplaat – Barwolt Ebbinge
Onvoldoende liefdesbrieven – Tijs Goldschmidt
Oerstoer – Tialda Hoogeveen
Gevaarlijk spel – Piet J. van den Hout
Hoogvenen – André Jansen & Ab Grootjans
Caspar loopt – Caspar Janssen
Kaaistoep – KNNV Afdeling Tilburg
Paarden vliegen businessclass – Olaf Koens
Veldwerk – Jan Kleefstra & Christiaan Kuitwaard
Overstekend wild – Herman Leenders
Is natuur links? – Dik van der Meulen
Het grote reptielenboek – Sterrin Smalbrugge
Wat bomen ons vertellen – Valerie Trouet
Wat zingt daar?– Dick de Vos
De Turkse tortel – Hay Wijnhoven
Te hooi en te gras – Gerrit-Jan Zwier

Eerdere winnaars van de prijs zijn: Marente de Moor – Foon (2019), Menno Schilthuizen – Darwin in de stad (2018), Dik van der Meulen - De kinderen van de nacht (2017), Albert Beintema - De grutto (2016), Louis Schoonhoven e.a. - Niet zonder elkaar (2015), Remco Daalder - De gierzwaluw (2014) en Simon van der Geest – Spinder (2013). In 2017 ontving schrijver Koos van Zomeren een oeuvreprijs.

De jury van de Jan Wolkersprijs bestaat uit Karina Wolkers, Allard Stapel (WNF), Daniel Gulpers (Vroege Vogels) en Jean-Pierre Geelen (de Volkskrant).

Meer over:

,

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.