Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Longfonds: luister naar WHO en scherp normen voor luchtkwaliteit aan

  •  
23-09-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
54 keer bekeken
  •  
Smog autoweg

© Bron: pixabay

Nederland moet per direct de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) volgen en de normen voor luchtkwaliteit aanscherpen, vindt het Longfonds. "We denken in Nederland vaak dat het hier wel meevalt met luchtvervuiling. Deze aangescherpte advieswaarden laten zien hoe ongezond de huidige luchtkwaliteit eigenlijk is", reageert directeur Michael Rutgers op het aangescherpte advies van de WHO.

De WHO kwam woensdag met nieuwe, aanmerkelijk lagere advieswaarden. Wat het Longfonds betreft moeten die ook in Nederland "de nieuwe maatstaf zijn voor onze gezondheid". Momenteel gelden de oude waarden nog als uitgangspunt. Die worden overigens nog niet gehaald. Het Rijk sloot vorig jaar het zogeheten Schone Lucht Akkoord met gemeenten en provincies. Daarin staat onder meer het doel om in 2030 te voldoen aan de oude WHO-normen voor fijnstof en stikstofdioxide. Dat "kan en moet scherper", vindt het Longfonds.

7 miljoen vroegtijdige sterfgevallen

Volgens de WHO veroorzaakt luchtvervuiling 7 miljoen vroegtijdige sterfgevallen per jaar wereldwijd. Qua gezondheidsschade is het volgens de VN-organisatie, die zich baseert op de laatste wetenschappelijke inzichten, vergelijkbaar met roken en ongezond eten. De WHO noemt het tegengaan van luchtvervuiling in een adem met het tegengaan van klimaatverandering. Beide vormen een bedreiging voor de gezondheid van mensen wereldwijd.

Het Longfonds benadrukt dat schonere lucht in ieders belang is. De organisatie wijst er onder meer op dat in Nederland 1 op de 5 gevallen van astma bij kinderen verband houdt met blootstelling aan hoge concentraties stikstofdioxide. Dat is een van de stoffen waarvan de uitstoot volgens de WHO omlaag moet. Hetzelfde geldt voor fijnstof, zwaveldioxide, ozon en koolstofmonoxide.

Bron: ANP

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.