Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Londen past terreurwetten op dierenactivisten toe

  •  
25-10-2005
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
vv_newsimg_147804.jpg
Radicale dierenactivisten in Groot-Brittannië worden in de toekomst vervolgd op grond van dezelfde wetten die gelden voor aanhangers van terroristische groeperingen als al-Qaeda. Dat meldde de Britse krant The Times dinsdag.
Volgens minister van Binnenlandse Zaken Charles Clark is het noodzakelijk de extremistische strijders voor dierenrechten aan te pakken. Clark vindt de huidige wetgeving niet doeltreffend genoeg.
Door activisten op grond van de terreurwetten te veroordelen, kunnen zij tot zeven jaar gevangenisstraf krijgen. Ook mensen die anderen tot extremistische acties aanzetten, hangt een veroordeling boven het hoofd.
De acties van dierenactivisten, die grote bedrijven en laboratoria financieel willen treffen, nemen in Groot-Brittannië vaak ,,terreurachtige vormen'' aan, aldus Clark. Zo ontvoerden leden van het Animal Liberation Front in 2004 het stoffelijk overschot van een 82-jarige vrouw uit haar graf en chanteerden de familie. De zoon van de overleden vrouw fokte cavia's waarmee dierproeven werden gedaan. Niet alleen de man, maar ook mensen uit zijn omgeving kregen te maken met de gewelddadige benadering van de activisten.
In juli dit jaar was de universiteit van Oxford het doelwit van bedreigingen. Activisten legden een boothuis in de as om de bouw van een laboratorium voor dierenonderzoek te stoppen. De schade bedroeg ruim 750.000 euro.
Groot-Brittannië heeft met een omzet van 4,5 miljard euro per jaar de grootste dierproevenindustrie van Europa.
Bron: ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.