Sfeerfoto van Vroege Vogels

Vroege Vogels

Elke vrijdag om 19.50 uur opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Lokschapen ingezet om teken te vangen

22 mei 2014
  •  
leestijd 1 minuten
d260c0df09.jpg

© Fotograaf: Katinkal

In de strijd tegen de teek heeft de Wageningse onderzoeker Sip van Wieren een onorthodox middel bedacht: schapen als lokmiddel.
De onderzoeker zegt binnen nu en 2 weken een kudde 'lokschapen' te inzetten. Hij begint op drie campings en in drie bosgebieden. De schapen moeten daar al lopend de teken, die de ziekte van Lyme kunnen veroorzaken bij mensen, opvangen en meenemen uit het gebied. De schapen worden niet ziek van de teken en zijn bovendien ingespoten met een speciaal tekendodend middel.
Van Wieren verwacht overigens dat de schapen meerdere keren door de gebieden moeten lopen, om het aantal teken duurzaam te verminderen. De onderzoeker zegt al een herder te hebben gevonden met wiens kudde hij de natuurgebieden ‘teekvrij’ gaat maken. Het gaat om campings in Dronten, Lochem en Ootmarsum en bosgebieden bij Gieten, Zeewolde en Emmen.
De ziekte van Lyme kan worden veroorzaakt door een beet van een teek die de Borrelia-bacterie bij zich draagt. Het is een acute infectieziekte die een lange nasleep kan hebben. De ziekte kan leiden tot ernstige hart- en gewrichtsklachten en zenuwaandoeningen. Jaarlijks krijgen ongeveer 76.500 mensen de ziekte van Lyme, aldus de Nederlandse Vereniging voor Lymepatiënten (NVLP).
Bron: ANP

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.