Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Lokgebieden moeten rugstreeppad weghouden van bouwkavels

  •  
11-11-2005
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
vv_newsimg_188486.jpg
Voor de rugstreeppad moeten speciale leefgebieden worden ingericht in de Noordoostpolder, die moeten voorkomen dat het beschermde beestje steeds naar bouwkavels trekt en bouwplannen vertraagt. Provinciale Staten van Flevoland bespreken dit plan donderdag in Lelystad.
De rugstreeppad wordt op Europees niveau gezien als uitstervend ras, maar komt heel veel voor in de Noordoostpolder. Van de Europese Unie mag er niet worden gebouwd in de leefgebieden van het dier, wat voor veel oponthoud zorgt bij bouwplannen.
Samen met de provincie en het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit bedacht het gemeentebestuur Noordoostpolder een plan waarmee het dier van bouwputten moet wegblijven. ,,We willen speciale gebieden creëren waar de rugstreeppad zich goed thuis voelt. Zo goed dat hij er naar toe wordt gelokt en er niet meer weg wil'', aldus een woordvoerder van de provincie.
Juist de start van een bouwplan is interessant voor het dier. ,,Op bouwkavels komen veel zand en water voor. En dat vindt het beestje net fijn om in te wonen.''
Beheerder R. Duijff van het Flevo-landschap: ,,De rugstreeppad is een pionierssoort. Hij vindt gebieden in een kaal stadium heel fijn om in te wonen. Daarom doet hij het ook zo goed in de Noordoostpolder.''
Volgens Duijff kan de rugstreeppad in een nacht wel 2 kilometer afleggen. ,,Als hij vers water ruikt, zoals op een bouwrijp gemaakte kavel, trekken hij en zijn soortgenoten daar massaal op af. En het zand op bouwputten is heel prettig voor hem. In de winter graaft hij zichzelf namelijk 1,5 meter diep in. En zand graaft veel gemakkelijker dan de doorsnee, zware polderklei.''
Bron: ANP

Meer over:

nieuws - natuur
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.