Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels
Vroege Vogels

Elke vrijdag vanaf 19.50u opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Lokaal bestuur stopt miljarden in duurzaamheid

10 mrt 2017
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
geld_euro

© Bron: Pixabay

Gemeenten, provincies en waterschappen gaan de miljarden euro's die ze tot hun beschikking hebben gebruiken om Nederland duurzamer te maken. Ze willen de 28 miljard euro die ze elk jaar uitgeven aan zaken als wegen, openbaar vervoer en bouwprojecten vanaf volgend jaar volop inzetten om het land “energieneutraal, klimaatbestendig en circulair” te maken. Met dat laatste begrip wordt bedoeld dat grondstoffen telkens worden hergebruikt.

Samenwerken

De lagere overheden roepen het volgende kabinet op tot samenwerking. Ze presenteren hun plannen bewust nu, omdat ze invloed willen uitoefenen op de kabinetsformatie die na de Tweede Kamerverkiezingen van woensdag begint.
Het plan is ondertekend door de Vereniging van Nederlandse Gemeenten, het Interprovinciaal Overleg en de Unie van Waterschappen. Samen willen ze inzetten op hernieuwbare energie, schoon openbaar vervoer, het terugwinnen van grondstoffen uit afval en rioolwater en het energieneutraal maken van gebouwen. Ze streven naar wijken die zonder aardgas kunnen en hun eigen stroom opwekken met bijvoorbeeld zon en wind.

Ambities

Om de ambities waar te maken is medewerking van het Rijk noodzakelijk. “Het gaat alleen lukken als we de handen ineenslaan”, zegt voorzitter Hans Oosters van de Unie van Waterschappen. Van het Rijk verlangen de lagere overheden niet alleen geld, maar ook veel nieuwe regelgeving. Duurzaamheid moet worden beloond met belastingvoordelen en vervuiling meer worden tegengegaan, vinden ze.
Bron: ANP

Meer over:

duurzaamheid

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (2)

paardenjong
paardenjong12 mrt 2017 - 11:56

ja voor mijn verjaardag thankyou

paardenjong
paardenjong12 mrt 2017 - 11:56

verjaardagscado dankjewel