Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Lof en kritiek op klimaatakkoord G8

  •  
10-07-2009
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
800px-G8countries_02.jpg
GroenLinks is verheugd dat de G8-landen de opwarming van de aarde willen beperken tot twee graden Celsius in 2050. ,,Dit is baanbrekend. Nooit eerder hebben de Verenigde Staten met het twee gradendoel ingestemd'', aldus Bas Eickhout, Europarlementariër voor GroenLinks en klimaatexpert donderdag.
Het akkoord tussen de rijkste industrielanden en vijf opkomende economieën in de wereld werd woensdag gesloten bij beraad in Italië.
Anderen hebben echter kritiek op het plan. Secretaris-generaal Ban Ki-moon van de Verenigde Naties vindt dat de afgesproken doelen niet ver genoeg gaan. ,,Strengere doelen zijn politiek en moreel een dwingende noodzaak voor de toekomst van de mensheid en zelfs voor de toekomst van de planeet aarde''.
Milieudefensie noemt het akkoord van de G8 vooral symboolpolitiek. ,,Het is nogal gemakkelijk om doelen te stellen voor over veertig jaar, wanneer je zelf niet meer aan de macht en dus ook niet meer verantwoordelijk bent. Er moeten nu grote stappen worden gezet'', vindt Willem Verhaak, campagneleider klimaat van Milieudefensie.
Milieuorganisatie Greenpeace begon donderdag met een actie waarbij ruim honderd actievoerders op vier Italiaanse kolencentrales zijn geklommen. Ze willen zo de wereldleiders oproepen tot het uiterste te gaan om het klimaat te redden en voor een goede voorbereiding voor de VN-klimaattop in Kopenhagen af te spreken.
De grote landen willen de opwarming van de aarde tegengaan door 80 procent minder CO2 uit te stoten. De Braziliaanse minister van Buitenlandse Zaken Luiz Alberto Figuereido Machado noemde die vermindering ongeloofwaardig zolang er geen eerder tussendoel is: ,,We hebben sterke en forse reductiedoelen nodig voor 2020.''
Bron: ANP

Meer over:

nieuws - milieu
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.