Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Living Planet Index

  •  
30-10-2015
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Schermafbeelding_2015-10-30_om_11.53.14.png
Het Wereld Natuur Fonds bracht deze week voor het eerst een 'Living Planet Index' uit voor de Nederlandse natuur. Rond het water gaat het best goed, maar in het open landschap en het agrarisch gebied gaat het bar slecht.
Met de vuurlibel gaat het steeds beter. Fotograaf: gardensafari.nl
Het Wereld Natuur Fonds concludeert:
Na een forse afname laten populaties Nederlandse diersoorten sinds 1990 een licht herstel zien.
-Populaties van diersoorten in Nederland zijn tussen 1990 en2013 gemiddeld genomen met ongeveer 15 procent gegroeid. Dat blijkt uit de Living Planet Index voor Nederland, waarin gegevens van verreweg de meeste soorten Nederlandse zoogdieren, broedvogels, reptielen, amfibieën, vissen, libellen en dagvlinders zijn opgenomen.
-Wereldwijd neemt de omvang van dierpopulaties gemiddeld af, maar in rijke inkomenslanden stijgt de index licht. Het beeld voor Nederland komt daarmee overeen.
-De Nederlandse toename volgt op een groot verlies aan natuur vóór 1990. Hoe groot dat verlies is, weten we niet precies. Duidelijk is wel dat er veel soorten zijn die rond 1900 algemeen voorkwamen, maar nu zeldzaam zijn, of zelfs verdwenen. 
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.