Vroege Vogels

Live vanuit de Artis Bibliotheek

  •    •  
15-10-2015
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
IMG_8272.jpg
De uitzending rond de uitreiking van de Jan Wolkersprijs 2015 komt live vanuit een unieke locatie, de Artis Bibliotheek van de Universiteit van Amsterdam, op de Dag van het Natuurboek. De Artis Bibiliotheek bevindt zich in een anderhalve eeuw oud gebouw aan de rand van de dierentuin, waar 16.000 van de mooiste en uniekste natuurboeken ter wereld worden bewaard. In verband met de kwetsbaarheid mogen er niet te veel mensen bij, want het uitademen alleen al kan de boeken aantasten!  
In 2013 bestond de Artis bibliotheek 175 jaar. In 1838 werd bij de oprichting van het genootschap Natura Artis Magistra een begin gemaakt met het bijeenbrengen van de boeken. Een groot deel hiervan is inmiddels verhuisd naar de Universiteit van Amsterdam, maar de oorspronkelijke  collectie is gebleven. En die is indrukwekkend. In 1868 verhuisde de bibliotheek naar een speciaal ervoor ontworpen gebouw, gelegen aan de Plantage Middenlaan 45, nabij de dierentuin Artis. Het is ontworpen door de bekende Nederlandse architect Gerlof Bartholomaeus Salm in de zogenaamde 'eclectische stijl'. In 1869 en de jaren zeventig van de negentiende eeuw werd het gebouw in twee fases aanzienlijk uitgebreid, om de verschillende collecties van het Genootschap onder te brengen. Het kreeg de naam Fauna Gebouw (tot september 2005 Plantage Bibliotheek geheten), waarvan het rechtergedeelte ook nu nog in beslag genomen wordt door de Artis Bibliotheek.
Luister naar een reportage die Vroege Vogels in 2013 uitzond over de Artis Bibliotheek
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.