Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Lisdoddeteelt, grutto, de Dommel en alle overige onderwerpen

  •    •  
14-05-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
1245 keer bekeken
  •  
lisdodde

© ansbissels

Hier volgt een overzicht van de overige reportages en interviews uit de uitzending van 14 mei 2023. Luister de fragmenten terug op de volgende startpunten:
20:45 - Het stroomgebied van de Dommel
38:35 - Eerste Friese boeren durven lisdoddeteelt aan
1:10:25 - Onderzoek naar de grutto in Friesland 

Het stroomgebied van de Dommel

Twee boekdelen van in totaal ruim 1100 pagina’s: de landschapsbiografie over het stroomgebied van de Noord-Brabantse rivier de Dommel behandelt uitgebreid alle denkbare aspecten van het landschap dat samenhangt met die Dommel. Eén van de hoofdauteurs, Ger van de Oetelaar, herinnert zich nog dat de Dommel 50 jaar geleden een vieze, stinkende rivier was waar nauwelijks leven in te vinden was. Hoe anders is dat nu! Maar, zo zeggen de auteurs, in een rivier spiegelt zich niet alleen de staat van een natuurlijk systeem, maar ook onze cultuur.

Ger van den Oetelaar Stroomgebied van de Dommel

Ger van den Oetelaar aan de oever van de Dommel

© Henny Radstaak

Eerste Friese boeren durven lisdoddeteelt aan 

Met lisdoddeteelt sla je vijf vliegen in één klap. Je teelt een circulair product, verhoogt biodiversiteit, verbetert waterkwaliteit, vermindert CO2-uitstoot én voorkomt het afgraven van veengebieden voor turf in het buitenland. Vandaar dat afgelopen jaar veel onderzoek is gedaan naar deze vorm van natte teelt. Of de teelt ook economisch interessant kan zijn, is nog niet helemaal duidelijk. In Akkrum gaat nu voor het eerst in Friesland een boer de uitdaging aan; een verdienmodel maken van de lisdodde.

Onderzoek naar de grutto in Friesland 

Al twintig jaar doet de Rijksuniversiteit Groningen onderzoek naar de grutto in Zuidwest Friesland. Omdat het voortbestaan van onze nationale vogel van heel veel factoren afhankelijk is, is een paar jaar geleden het onderzoek uitgebreid naar landgebruik, insecten, wormen en predatoren. Intussen gaat het zogeheten demografische onderzoek naar de grutto gewoon door. Marie Stessens is één van de onderzoekers die zich bezighoudt met het ringen van zowel volwassen grutto’s als gruttokuikens.

Marie Stessens met grutto

Onderzoeker Marie Stessens met geringde grutto

© Henny Radstaak

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.