Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Limburg opent nieuw steunpunt voor landschapsbeheer

  •  
03-03-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
220 keer bekeken
  •  
groene_heuvels_zuid-_limburg_59e4e3160deb7_large

Heuvels van Zuid-Limburg

© Fotograaf Giesje

Limburg opent zaterdag een nieuw steunpunt voor landschapsbeheer. Dit steunpunt moet dienen voor advies, gereedschap en andere ondersteuning voor Limburgse natuur en landschap. Het steunpunt wordt de opvolger van de stichting Instandhouding Kleine Landschapselementen IKL, die enkele jaren geleden failliet ging.

Affaire Instandhouding Kleine Landschapselementen

Een affaire rond de stichting en haar directeur, Herman Vrehen, leidde in april 2021 tot de val van het college van Gedeputeerde Staten van de provincie en het opstappen van toenmalig gouverneur Theo Bovens. Vrehen zou via zijn connecties bij de provincie tonnen aan subsidies voor de stichting IKL naar eigen bedrijfjes hebben doorgesluisd. Die zouden zo 1,8 miljoen euro hebben binnen geharkt.

Sprake van achterstallig onderhoud

Sinds het faillissement van IKL was het aansturen van de duizenden vrijwilligers voor kleinschalig landschapsbeheer in een vacuüm terechtgekomen. Daardoor is er sprake van achterstallig onderhoud, onder meer aan hoogstamfruitbomen. Door een samenwerking tussen de provincie en het Limburgs Landschap is er inmiddels een nieuw Steunpunt Landschapsbeheer in de steigers gezet. "Ook nieuwe initiatieven, zoals dorpsraden die hun omgeving willen verfraaien, haken enthousiast aan en zullen in de toekomst in samenwerking met het nieuwe Steunpunt Landschapsbeheer tot een mooier en sterker landschap leiden", aldus de Limburgse gedeputeerde Geert Gabriëls (GroenLinks).

Kwaliteit van Limburgs natuur en landschap

Zowel bij de vrijwilligers als bij de provincie zijn er sinds de val van IKL zorgen over de kwaliteit van natuur en landschap in Limburg. "Door het faillissement van IKL viel ondersteuning helaas enkele jaren weg", aldus Gabriëls. "Er is keihard gewerkt om na het faillissement van IKL toch ondersteuning te kunnen bieden aan de vele duizenden landschapsliefhebbers die Limburg rijk is. Het landschap met haar soortenrijkdom is mooi en kwetsbaar en verdient daarom alle aandacht!"

Komende zaterdag vindt de aftrap van het Steunpunt Landschapsbeheer plaats tijdens een symposium in Baexem, vlakbij Roermond. Vrijwilligers in natuur en landschap kunnen daar vanaf dat moment terecht voor advies, gereedschap en andere ondersteuning.

Bron: ANP

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.