Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Limburg gaat terug naar de zwarte hooglander

  •  
28-04-2014
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
270 keer bekeken
  •  
schotse_hooglander_zwart_-_jolanda_groeneveld.jpg

© Fotograaf: Jolanda Groeneveld

Zwart gekleurde Schotse Hooglanders lijken tegenwoordig een bijzonder verschijnsel. De roodbruine dieren zien we veel vaker en algemeen wordt dit als de standaard beschouwd. Toch was dit niet altijd het geval. Tot ongeveer 1840 was zwart de algemeen voorkomende kleur. In het Limburgse Drielandenpark vindt natuurlijke begrazing nu bijna uitsluitende met zwart gekleurde Hooglanders plaats.
Bij de Schotse Hooglanders, of `Highland’ cattle in het Engels, was zwart vroeger dus de meest voorkomende kleur. In Groot-Brittannië was dit ras toen beter bekend onder de naam `Black cattle,’ al werden ze soms ook wel Kyloes genoemd. De naam Highland cattle deed pas later zijn intrede. Tegenwoordig zijn de meeste Schotse Hooglanders roodbruin van kleur. Het verhaal gaat dat in de jaren 1840 koningin Victoria een bezoek bracht aan de Schotse Hooglanden en toen haar voorkeur uitsprak voor de rode dieren. Ze vond deze simpelweg mooier . Ze gaf het bevel om meer rode Hooglanders te fokken.
zwarte-hooglander---cubavink
De imposante kop van een zwarte schotse hooglander. Fotograaf: Cubavink
In het Limburgse Drielandenpark leeft de wens om zoveel mogelijk te werken met zwart gekleurde dieren. Niet alleen perse vanwege de historie. Zwart wordt ook veel meer gezien als de oerkleur van alle runderen. Hoewel zwart van kleur zijn het verder nog steeds Hooglanders. Door strenge selectie op rode dieren gedurende de afgelopen 170 jaar zijn er nog steeds veel recessieve genen in de populatie te vinden. Soms worden dan ook nog roodbruine kalveren geboren.
zwarte-hooglander---robje2000
Er bestaan ook witte of 'blonde' hooglanders. Fotograaf: robje2000
Tekst: Roeland Vermeulen, FREE Nature
Bron: Natuurbericht
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.