Het gaat beter met de Europese bizon, Europa's grootste landzoogdier. Het dier staat niet langer aangemerkt als kwetsbaar door de Internationale Unie voor Natuurconservatie (IUCN). Uit de nieuwe rode IUCN-lijst van bedreigde soorten wereldwijd blijken alle soorten rivierdolfijnen met uitsterven bedreigd. Ook zijn 31 diersoorten uitgestorven.
Het herstel van de Europese bizon en vijfentwintig andere soorten op de rode lijst tonen de kracht van het beschermen aan, aldus IUCN-directeur Bruno Oberle. "Toch herinnert de groeiende lijst van uitgestorven soorten ons eraan dat de bescherming dringend moet worden uitgebreid." Er staan op dit moment 128.918 soorten op de rode lijst, waarvan 35.765 met uitsterven worden bedreigd.
Europese bizon gaat beter
Het aantal Europese bizons, of wisenten, is tussen 2003 en 2019 gegroeid van 1800 naar 6200 dieren. De bizons leven vooral in Wit-Rusland, Rusland en Polen. Daarentegen is het aantal zoetwaterdolfijnen afgenomen. De dolfijnen uit de Amazone in Zuid-Amerika sterven door visserij, de bouw van dammen en vervuiling.
De recent ontdekte 'verloren haai' uit de Zuid-Chinese Zee, die sinds 1934 niet meer is geregistreerd, staat op de lijst als kritiek. Maar vanwege de slechte omstandigheden in het gebied door de visserij is het dier misschien al uitgestorven.
Overbevissing
Op de Filipijnen verdwenen vijftien van de zeventien vissoorten die alleen in het Lanaomeer voorkwamen. Dat komt door het uitzetten van nieuwe vissoorten en overbevissing. In Centraal-Amerika verdwenen drie kikkersoorten en kwamen 22 soorten op de lijst kritiek (mogelijk uitgestorven) te staan. Dat komt voornamelijk door een ziekte. Macadamia ook op de Rode Lijst
De macadamia, bekend van de noten, staat ook op de rode lijst. Drie soorten die ook commercieel verbouwd worden voor de noten, zijn in het wild kwetsbaar of met uitsterven bedreigd. Bijna een derde van de eikenbomen dreigt ook uit te sterven. Het gaat vooral om soorten die voorkomen in China en Mexico, maar ook in Vietnam, de Verenigde Staten en Maleisië. Dat komt onder meer door ziektes en klimaatverandering.