Sfeerfoto van Vroege Vogels

Vroege Vogels

Elke vrijdag om 19.50 uur opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Lies telt insecten in Krimpenerwaard

19 jun 2018
  •  
leestijd 1 minuten
Lies Visschedijk, Jan van der Winden en Matthijs Courbois

© Rob Buiter

Lies Visschedijk schrijft met enige regelmaat columns voor Vroege Vogels. Bij gelegenheid van ons veertigjarig jubileum kruipt ze ook even in de huid van de verslaggevers. In de Krimpenerwaard loopt Lies mee met onderzoekers Jan van der Winden en Matthijs Courbois die in een terrein van het Zuid-Hollands Landschap onderzoeken hoe je het beste de natuur in het agrarisch gebied kunt stimuleren.

Plakvallen

Lies is een groot insectenliefhebber. In de Krimpenerwaard bekijken de onderzoekers die insecten vooral met behulp van zogenoemde 'plakvallen': kleverige stukken plastic waar de insecten op worden gevangen. Op die manier kunnen ze nauwkeurig bijhouden in welke stukken van het boerenland de meeste insecten voorkomen. Ze vergelijken daarbij stukken land waar verschillende natuurmaatregelen zijn genomen, zoals hoge of lage waterstand, vroeger of later maaien, dichterbij of verder weg van de slootkant. Door deze maatregelen tot op het niveau van de kleinste vliegjes te evalueren, kunnen ze leren welke maatregelen het meeste effect hebben op de biodiversiteit in het boerenland.
Lies Visschedijk

© Rob Buiter

Meer over:

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.