Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels
Vroege Vogels

Elke zaterdag om 19.50 opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Liefde voor vogels in een ornithogram

  •  
21-12-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
ornithogram
Waarom houden wij van vogels? Is het ons jachtinstinct, geven ze ons een vrijheidsgevoel of vinden we ze gewoon erg mooi? Deze en meer motieven werden door vogelaar Marc Westermann samengebracht in een ornithogram. Iedereen kan zo zijn persoonlijke vogelliefde in kaart brengen door een ornithogram in te kleuren.
De kleuren van het ornithogram staan elk voor een aparte beleving:
1. Geel: Deze kleur staat voor onze oerdrijfveer, het jachtinstinct. Wij houden van vogels om op ze te jagen en op te eten, in een kooi te houden of ons met hun veren te tooien.
2. Bruin: Vogels herinneren ons aan het landschap van onze jeugd, maar leren ons ook het landschap van nu beter kennen. Daardoor worden we ook geconfronteerden met de bedreigingen van datzelfde landschap. Door in het veld naar vogels te kijken en luisteren voelen we ons op genomen een ruimer verband, voelen we ons een met de natuur.
3. Oranje: Onderzoek en studiezin. De oranje drijfveren liggen in het verlengde van het jachtinstinct; we schieten foto’s, maken lijsten en worden gedreven door onze rationele behoefte het vogelrijk wetenschappelijk te doorgronden, door systematisch te inventariseren en te ordenen in een classificatiesysteem.
4. Groen: Tegelijkertijd is de dimensie tijd van invloed, de wisseling van de seizoenen die wij dankzij vogels ervaren. In de winter kijken velen van ons uit naar op de komst van trekvogels uit het hoge noorden. In het voorjaar wachten op de zang van de eerste tjiftjaf en verheugen we ons op de terugkeer uit het zuiden van zwaluwen die de zomer aankondigen. Vogels zijn luchtnomaden die ons herinneren aan het gevoel dat de hele aarde ons woongebied kan zijn.
5. Rood: Dat vraagt om gezamenlijke inspanning om in groeps- of institutioneel verband ons (wereldwijd) bezig te houden met de bestudering en bescherming van vogels.
6. Blauw: De zesde drijfveer is esthetisch. Hoe hebben vogels illustratoren en schilders –  en met hun zang dichters en musici geïnspireerd?
7. Paars: Ontstaan uit ons verlangen te kunnen vliegen culmineren ten slotte deze drijfveren samen tot een metafysisch/spirituele ervaring die zich loszingt van ons aardse bestaan.
Maak een print van het onderstaande model. Vul elk vak in op de lijnen 1 t/m 7 (van laag naar hoog) met een punt. Verbind daarna de punten met een lijn en kleur de vakken in. Je persoonlijke ornithogram is klaar!
Ornithogram

© Ornithogram

Meer over:

weidevogel

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (1)

gerriek
gerriek27 dec. 2018 - 12:01

Let op !!!!! Bij het downloaden van de Ornithogram::  PAARS in de tekst is ROSE

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.