Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Lief voor lieveheersbeestje

  •  
12-05-2015
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
89 keer bekeken
  •  
In Nederland komen zo’n 60 lieveheersbeestjes voor, maar in welke hoeveelheden en waar, daar is nog te weinig over bekend. Vandaar dat Stichting EIS Kenniscentrum Insecten een groot project is gestart om dit te weten te komen.
Een van de meest opmerkelijke en ook schaarse lieveheers-soorten is het bosmierlieveheersbeestje. De soort, die tot voor kort nog het schitterend lieveheersbeestje werd genoemd leeft van bladluizen en leeft in de nabijheid van rode bosmieren, sterker nog, wordt ook geaccepteerd. Terwijl andere lieveheersbeestjes door de mieren worden verjaagd en gedood. Met liefhebbers-expert Vincent Kalkman van EIS zijn we in het prachtige Meijendel bij Wassenaar. 
In 2015 en 2016 gaan EIS Kenniscentrum Insecten, Waarneming.nl en de Nederlandse Entomologische Vereniging de verspreiding van de Nederlandse lieveheerbeestjes in kaart brengen . In 2017 moet dit resulteren in een verspreidingsoverzicht van de Nederlandse soorten. In Nederland komen ruim zestig soorten lieveheersbeestjes voor. Behalve veertig vrij grote, kleurige en goed herkenbare lieveheersbeestjes komen er in Nederland ook meer dan twintig kapoentjes voor. Deze zijn vaak klein, behaard en lastig op naam te brengen.
Om de 60 soorten lieveheersbeestjes beter uit elkaar te houden heeft EIS een zoekkaart gemaakt.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.