Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Lidl misleidt over ‘wild’ uit de natuur

  •  
04-12-2016
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
140 keer bekeken
  •  
konijn wakker dier

© bron: Wakker Dier

Lidl misleidt haar klanten over ‘wild’, zo oordeelde de Reclame Code Commissie (RCC) nadat Wakker Dier een klacht had ingediend. In de herfstfolder met wildthema beschrijft Lidl wild als “een verzamelnaam voor dieren die in de vrije natuur leven en zelf op zoek gaan naar hun eten”. Maar veel van het zogenaamde wilde vlees bij Lidl komt van dieren die een rotleven hebben gehad in de vee-industrie. Wakker Dier wees Lidl al op het dierenleed van de kwartel, eend en het konijn in hun wildassortiment en vroeg om uitleg en een rectificatie. Lidl weigerde en daarom diende de organisatie een klacht in bij de RCC. Ze waarschuwten consumenten voor nepwild en vraagt ze te kiezen voor een vegetarische of biologische Kerst.

Wild meestal niet wild

Slechts enkele diersoorten zijn áltijd echt wild: zwijn, ree en haas. Van de andere diersoorten die supermarkten onder het wildassortiment scharen, is het merendeel van de exemplaren geslacht na een leven in gevangenschap. Eenden zijn over het algemeen plofeenden, de konijnen van Lidl komen uit het zogenaamde ‘parksysteem’. Ook in de kwartelindustrie is het leed groot, zo bleek vorig jaar uit undercover onderzoek . Lam en struisvogel in het supermarktschap zijn nooit echt wild en Wakker Dier gaat ervan uit dat ook de gans, fazant en hert bij Lidl niet uit het wild komen. Lidl wilde geen verdere informatie geven over het leven van de dieren in het wildassortiment.

Verdediging Lidl

Lidl verdedigde de zaak bij de RCC door te wijzen naar andere supermarkten die ook een wildassortiment hebben en dat de consument inmiddels wel weet dat wild geen wild is. Echter geen van deze supermarkten definieert wild voor de klant als ‘dieren die in de vrije natuur leven’. De RCC ging dan ook niet mee in dit argument. Lees hier de volledige uitspraak .
Bron: Wakker Dier

Meer over:

lidl, wild
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.