Vliegen tot je een ons weegt. Het zou kunnen slaan op de drieteenstrandloper. Het is een vogeltje dat nog geen 100 gram weegt maar dat wel in staat is om 6000 kilometer non-stop te vliegen naar een overwinteringsplaats. ,,Dat is heel opmerkelijk voor een typische kustvogel'', zegt bioloog Jeroen Reneerkens van de Rijksuniversiteit Groningen.
Biologen van de RuG en van de Universiteit van Accra in Ghana hebben onderzoek gedaan naar de trek van de drieteenstrandloper. Ze gaven de dieren gekleurde pootringen om hun leefwijze en overlevingskansen te onderzoeken.
Op 11 augustus vertrok een exemplaar vanuit Zuid-Noorwegen voor een lange tocht naar warm Afrika. Op 16 augustus zag een Ghanese bioloog het diertje onder de kokospalmen van het strand van Esiama in zijn land. De vogel had in minder dan vijf dagen de 6000 kilometer afgelegd. ,,Hij heeft zo snel gevlogen dat hij onmogelijk om Afrika heen kan zijn gereisd. Hij moet over de Sahara zijn gevlogen'', zegt Reneerkens.
Drieteenstrandlopers zijn van de herfst tot de lente op vrijwel elk zandstrand ter wereld te zien. Ook in Nederland kunnen wandelaars de kleine witte vogels heen en weer zien dribbelen. Drieteenstrandlopers zijn niet schuw. Soms rennen ze zelfs een tijdje met strandwandelaars mee. Kennis over het vogeltje is nodig voor hun bescherming en die van de gebieden waarvan ze afhankelijk zijn.