Sfeerfoto van Vroege Vogels

Vroege Vogels

Elke vrijdag om 19.50 uur opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Lichte stijging gebruik groene energie

26 mei 2016
  •  
leestijd 2 minuten
vv_newsimg_300077.jpg

© Windmolen

Energie kwam vorig jaar in Nederland in iets grotere mate uit hernieuwbare bronnen dan een jaar eerder. In 2015 kwam 5,8 procent van het totale energieverbruik uit andere bronnen dan fossiele brandstoffen, tegenover 5,5 procent een jaar eerder. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek donderdag.
Lichte stijging
Het totale energieverbruik in Nederland steeg vorig jaar met 2 procent. Het verbruik van groene energie steeg met 7 procent. De meeste groene energie komt nog altijd uit verbranding, vergisting of vergassing van biomassa.
Zon-, aard- en vooral windenergie zijn wel met een opmars bezig. Het energieverbruik uit deze bronnen steeg met gemiddeld 21 procent. Het verbruik van energie uit biomassa steeg slechts met 2 procent, maar is met ongeveer 80 petajoule nog wel veel groter dan nummer twee windenergie (ongeveer 25 petajoule).
Energieakkoord
In een reactie gaf minister Henk Kamp (Economische Zaken) aan dat het effect van het energieakkoord steeds meer zichtbaar wordt. Afgesproken is dat in 2020 minstens 14 procent en in 2023 minstens 16 procent van de opgewekte energie uit hernieuwbare bronnen moet komen.
,,Ik sta voor het halen van de doelen van het energieakkoord en zal daarvoor blijven doen wat nodig is", zo gaf Kamp aan. Volgens hem hebben alle betrokken partijen, van milieuorganisaties tot energieleveranciers vorige week nog eens het vertrouwen uitgesproken dat de doelen gehaald zullen worden.
CO2-uitstoot moet in 2030 gehalveerd
Branchevereniging Energie-Nederland gaf aan dat de aangesloten energiebedrijven in 2030 de CO2-uitstoot gehalveerd willen zien. Om dit te bereiken is volgens de organisatie meer draagvlak nodig voor duurzame projecten, zoals windparken op zee. ,,Iedereen is voor groene energie, maar niet iedereen wil windmolens als uitzicht", zo zegt voorzitter Medy van der Laan. Hier valt volgens haar nog een hoop te winnen.
Bron: ANP

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.