Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Licht op nachtvlinders

  •  
28-07-2016
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
50 keer bekeken
  •  
atlasvlinder
'Licht op Natuur' is een meerjarig onderzoekproject van – onder andere – het Nederlands Instituut voor Ecologie en de universiteit van Wageningen. Hier staat de complete projectomschrijving .
Voor het onderzoek zijn in een bos in de buurt van Epe verschillende lantaarnpalen neergezet; met wit licht, groen licht, rood licht en ter controle ook palen zonder licht. In de buurt van die palen wordt nu al voor het vierde jaar de natuur in de gaten gehouden.
Jurrien van Deijk van de Vlinderstichting kijkt met zijn collega's hoe de populaties van verschillende nachtvlinders zich in de buurt van die palen gedragen. 'Tot nu to kunnen we nog geen grote verschillen zien in de populaties van de nachtvlinders', vertelt Van Deijk. 'Maar uit experimenten hebben we al wel ontdekt dat vrouwtjes die onder invloed van rood of wit kunstlicht opgroeien een andere samenstelling krijgen van hun geurstoffen. Daardoor zou het kunnen dat mannetjes ze minder makkelijk kunnen vinden, of ze niet meer aantrekkelijk vinden. Het is dus wel degelijk denkbaar dat we op de lange termijn verschillen in de populaties kunnen vinden rond de verschillende lantaarnpalen, aldus Van Deijk.
Voor het onderzoek zetten de 'vlinderaars' af en toe vallen bij de lantaarnpalen. Die worden dan aan het begin van de ochtend in een klamboe geleegd, om te voorkomen dat de gevangen vlinders bij het openen van de val meteen wegvliegen.
nachtvlinders

© Rob Buiter

Meer over:

nachtvlinders
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.