Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels
Vroege Vogels

Elke vrijdag vanaf 19.50u opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Libellenreservaat

19 jul 2017
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
143 keer bekeken
  •  
vuurlibel man  balij poldertuin

© Fotograaf: Sinie de Jonge

Wat begon met een waarneming van één rode vuurlibel groeide uit tot het eerste stedelijke libellenreservaat, aan de rand van Zoetermeer. De poldertuinen van de voormalige Floriade worden op een speciale manier beheerd en daardoor zijn er steeds meer bijzondere libellensoorten te vinden. 

26 soorten

Op 25 mei 2013 is het poldertuinengebied tot eerste stedelijk libellenreservaat van Nederland uitgeroepen. Vrijwel alle in deze regio van nature voorkomende soorten kunnen hier worden waargenomen. Dat zijn er In Zoetermeer gedurende de laatste 12 jaar 26, waarvan 10 juffers en 16 ‘echte’ libellen.

Zwervende soorten

De in Zoetermeer waargenomen soorten kunnen worden ingedeeld in vaste bewoners en zwervers. De laatste groep bevat soorten die plotseling kunnen opduiken en daarna weer jarenlang afwezig zijn. Zo beleefden we in 2008 een invasie van geelvlekheidelibellen, terwijl dat in 2012 met de zwarte heidelibel het geval was. Gezien de verbeterde waterkwaliteit en het opwarmend klimaat kunnen we in de komende jaren ook te maken krijgen met de vestiging van nieuwe soorten.
zwarte hiedelibel

© zwarte hiedelibel, fotograaf anjavoorn

Zwarte heidelibel, fotograaf anjavoorn.
Meer informatie op  KNNV afd. Zoetermeer

Meer over:

libellen

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (1)

pieternicolaas
pieternicolaas18 aug 2017 - 13:49

Ik woon in Zoetermeer en kom regelmatig in dit mooie gebied. Daar is het echt genieten.