Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Libellen van het Naardermeer

  •  
26-07-2013
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
65 keer bekeken
  •  
heidelibel_.jpg
De helft van alle libellesoorten van Nederland kan je vinden aan de randen van het Naardermeer. Een inventarisatie in de hete zomer van 2013 met Hans van Oosterhout.
Het is raar: deze bijzondere insecten die er mooi en technisch complex uitzien (het lijken soms net helicopters) horen tot "een primitieve groep insecten, die een onvolledige gedaanteverwisseling hebben. Dit betekent dat larven van libellen na elke vervelling steeds iets meer op imago's (volwassen libellen) gaan lijken, zonder dat het 'bouwplan' drastisch verandert. Bij libellenlarven is bijvoorbeeld de vleugelaanleg al duidelijk zichtbaar. Dit is een verschil met bijvoorbeeld vlinders en kevers, die een volledige gedaanteverwisseling met popstadium hebben."
Dat staat op het "Libellennet". Er bestaat ook een “Nederlandse Vereniging voor Libellenstudie (N.V.L.): Brachytron .
Alle mogelijke informatie (en tips om je tuin libelvriendelijk te maken) is te vinden op Libellennet.nl
Foto van een heidelibel (wie weet welke?) van belton uit de Vroege Vogels Foto Galerij. Bekijk meer foto's van deze fotograaf
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.