NPO
Sfeerfoto van Vroege Vogels

Vroege Vogels

Elke vrijdag om 19.50 uur opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Libellen op aquarellen

1 dec 2017
  •  
leestijd 1 minuten
Vroege glazenmaker, collectie KBIN, Brussel

© collectie KBIN, Brussel

Aan het eind van de negentiende eeuw tekende en schilderde de Belgische Baron Edmond de Selys Longchamps vele honderden libellen. Niet voor de lol, maar voor de wetenschap. 
Een belangrijke en waardevolle collectie dus. Toch raakten de mappen met libellenaquarellen in de vergetelheid. Maar in 2002 werden ze weer gevonden, bijna letterlijk onder een laag stof in een kast op het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen in Brussel.
Sindsdien zijn de Nederlandse libellenonderzoekers Karin Verspui en Marcel Wasscher op de tekeningen gedoken. 'We hebben het hier over een tijd dat er natuurlijk nog geen goede fotografie was. Dit soort tekeningen en aquarellen waren dan ook de gouden standaard voor het beschrijven van soorten', vertelt Verspui. 'Er zitten heel bijzondere exemplaren tussen, waaronder heelveel zogenoemde type-exemplaren. Dat zijn de originele exemplaren waar een soort ooit mee werd beschreven. Waar de meeste opgeprikte type-exemplaren zelf hun kleur helemaal hebben verloren, zijn deze aquarellen nog van uitzonderlijke kwaliteit. Deze tekeningen verdienen een groter publiek', vindt Verspui.
Op de site van het KBIN  zijn de gedigitaliseerde aquarellen te vinden.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.