Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Libellen en juffers

  •  
03-06-2011
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Het gaat goed met de meeste libelsoorten in ons land. De smaragdlibel, de vuurjuffer, de azuurwaterjuffer, ze zijn allemaal in aantal toegenomen. Dat komt onder meer door de verbeterde waterkwaliteit. Maar alles begint natuurlijk bij een succesvolle paring. En dat is bij libellen een bijzondere aangelegenheid. Vooral voor mannetjes is waakzaamheid geboden…
Kapers
Het paarseizoen is in volle gang. Bij de Hatertse vennen, onder Nijmegen, liggen prachtige stille watertjes waar libellen driftig op zoek gaan naar het juiste vrouwtje. Wie een geschikt vrouwtje heeft gevonden, bewaakt haar met zijn leven. Ook na de paring, want er zijn voortdurend kapers op de kust. Met een speciaal ‘armpje’ kunnen mannetjes sperma uit het lijfje van een vrouwtje verwijderen om vervolgens hun eigen sperma ervoor in de plaats te stoppen.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.