Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Levende honden en katten als aas voor haaienvangst

  •  
06-08-2005
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
204 keer bekeken
  •  
vv_newsimg_128296.jpg
Franse dierenbeschermers zijn in actie gekomen tegen een gruwelijke praktijk op het Franse eiland Réunion. Inwoners van dat overzeese deel van Frankrijk gaan met levende honden - en soms ook katten - als aas op haaienvangst in de Indische Oceaan. De stichting '30 miljoen vrienden' heeft op internet een petitie verspreid die is gericht aan de minister voor Overzeese Gebieden, die wil dat er een einde komt aan de traditie.
Voordat de dieren aan een hengellijn te water worden gelaten, slaan de vissers haken door hun snuiten en poten. Deze praktijk wordt al lange tijd gehanteerd, maar afgelopen weekeinde laaide de verontwaardiging op toen een jongen bij de plaats Sainte-Marie een als aas geprepareerd hondje had gevonden. Hij had het dier bevrijd van de haken en het naar een dierenarts gebracht. Zijn familie wil de hond adopteren.
De dierenbeschermingsorganisatie SPA zei in een reactie dat de meeste gevallen niet bekend worden. Een woordvoerder zei dat niet alleen grotere honden, maar soms ook katten worden gebruikt. Op het eiland in de Indische Oceaan geldt de Franse wetgeving. Wie dieren als levend aas gebruikt, riskeert twee jaar celstraf. Veroordelingen zijn er nauwelijks. Wie niet op heterdaad betrapt wordt, is niet te vervolgen omdat er dan meestal geen bewijs (meer) is.
Bron: ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.